nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Digitális világ
Megszűnt a rádió: a kisbíró újra bevetésen

Újra kisbíró dobolja ki a híreket a vajdasági Muzslyán vasárnaponként.

MTI | 2009. augusztus 19.
|  

„Közhírré tétötik, faluszerte kidobótatik” – a dobolást követően ezekkel a szavakkal elevenedett fel augusztus 16-án, vasárnap délután a közigazgatásilag a vajdasági Nagybecskerekhez (Zrenjanin) tartozó Muzslyán (Mužlja) egy régi hagyomány – írja a Vajdaság Ma hírportál.
A főleg magyarok által lakott településen 35-40 évvel ezelőtt még a kisbíró, illetve a dobos által jutott el a polgárokhoz az őket érintő helyi hír: a kisbíró néhány utcasarkon „kidobolta” a fontos tudnivalókat. Mostantól újra a régi módszert alkalmazzák a nyolcezer fős faluban.

Czidor József 1930-ban lett kisbíró Kiskunlacházán. Az 1960-ban készült fotón dobszóval hívja a falu népét, és hírül adja a tudnivalókat
Czidor József 1930-ban lett kisbíró Kiskunlacházán. Az 1960-ban készült fotón dobszóval hívja a falu népét, és hírül adja a tudnivalókat
(Forrás: MTI/Birgés Árpád)

A muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület elnöksége arra a következtetésre jutott, hogy a helybeliek még az eseményekre felhívó plakátokat sem igen nézik meg manapság. Egy helyi rádió beindítása ugyan megoldást jelenthetne, és a hírek eljutnának az érintettekhez, de tavaly a környéken fogható Zeppelin Rádiónak be kellett szüntetnie működését.

A „hírhiányt” a régi hagyomány felélesztésével pótolják. Ezentúl vasárnaponként tíz helyszínen, utcasarkon pereg a dob, és a kisbíró felolvassa a legfrissebb muzslyai hírekkel.

Az első próbadobolás helyszínein szép számban gyűltek össze a muzslyaiak és hallgatták végig a kisbíró beszédét. Mindannyian üdvözölték a kezdeményezést.

Információ
X