nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mégsem akarják megszüntetni a költségtérítéses képzést?

Tévesen került be a Széll Kálmán Terv oktatásról szóló fejezetébe a sokak szerint az egyetemi fizetős képzés megszüntetésére utaló mondat - olvasható az index.hu-n.

Edupress | 2011. március 9.
|  

A portál információ szerint az egyetemi rektorokat és a Fidesz oktatáspolitikusait is megzavaró mondat egy az utolsó pillanatban bemásolt grafikonnal került a tervbe.

A Széll Kálmán Terv oktatásról szóló fejezetéből még a szerkesztés lezárása előtt nem sokkal is hiányzott egy rész. A portál információ szerint a terv készítői a Fideszben lezajlott vita idején úgy tudták, hogy a hiányzó részt majd a nemzetgazdasági tárca küldi el. A minisztérium el is küldte a hiányzó grafikont, amely a reáltudományos és műszaki képzésben tanulók arányát ábrázolta. Az utolsó pillanatban beillesztett rész alatt azonban ott maradt, a kiadvány egészétől eltérő betűtípussal olvasható Naszvadi György államtitkár megjegyzései is. Az államtitkár megfogalmazását, „a költségtérítéses képzés fokozatos kivonását” legtöbben a fizetős képzések megszüntetésének értelmezték.

Ugyanakkor a Magyar Nemzetnek már a múlt héten is úgy fogalmazott több oktatáspolitikus, hogy ez a rész véletlenül kerülhetett a Széll Kálmán Tervbe. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője először nem nyilatkozott az ügyben, majd arról számolt be, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium dönt a kérdésben.

Kósa Lajos Fidesz alelnök március 4-én az index.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy a terv nem a költségtérítéses képzések megszüntetéséről szól, hanem arról, hogy a jövőben az állami egyetemeken beszedett tandíjak a képzések valós költségét fejezzék ki. Ez az egyetemi tandíjak emelkedését jelenti, hiszen a képzések költségébe az állam által fenntartott egyetemi infrastruktúra költségét is bele kellene venni.

Az eduline.hu beszámolója szerint a költségtérítéses képzések megszüntetése a Széll Kálmán Terv angol nyelvű változatában már egyáltalán nem szerepel. Igaz ebben a tankötelezettség felső korhatárának lecsökkentése, a szakképzés rendszerének módosítása, és az általános iskolák állami kézbe vétele sem szerelepel. A dokumentum angol nyelvű fordítása szerint a magyar oktatás egyk komoly problémája, hogy túl kevés hallgató jelentkezik reál és műszaki alap- és mesterszakokra. Emellett az angol nyelvű szöveg szerint a magyar felsőoktatás nem felel meg a munkaerőpiac szükségleteinek, ráadásul az állam túl sokat költ olyan képzésekre, amelyekkel a frissdiplomások csak nehezen vagy egyáltalán nem tudnak elhelyezkedni.

A terv angol nyelvű fordítsából kimaradtak továbbá a közoktatást átalakító részek, így nem szerepel abban a tankötelezettség felső korhatárának lecsökkentése, a szakképzés rendszerének módosítása és az általános iskolák állami kézbe vétele.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 BPE 2011. március 9. 14:12

Arról már volt szó, hogy ez miért nem Széll Kálmán-terv?

A Széll két l betűjére a szövegben is kéne ügyelni, továbbá 'álttalános'

Információ
X