nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megnyílt a kínai klasszikus irodalom múzeuma

Megnyílt az első olyan kínai kulturális intézmény, amely kifejezetten ősi klasszikus könyvek, írások állandó kiállítására vállalkozott.

MTI | 2014. július 20.
|  

Csaknem 2,75 millió példánnyal a birtokában a kínai nemzeti könyvtár megnyitotta a kínai klasszikus irodalom nemzeti múzeumát Pekingben – számolt be az eseményről az állami média. A könyvtár az első olyan kínai kulturális intézmény, amely kifejezetten ősi klasszikus könyvek, írások állandó kiállítására vállalkozott. A múzeum és a könyvtár összekapcsolódása szükségszerű trend – jegyezte meg Han Jung-csin igazgató a megnyitón. Hozzátette, hogy az ősi klasszikus könyvek a kínai civilizáció több ezer éves lenyomatai. Az embereknek látniuk kell ezeket az írásjeleket, az olvasók új élményekhez juthatnak általuk – fogalmazott.

A szóban forgó gyűjtemény anyaga az 1911 előtti időkből származik, köztük fém- és kőnyomatok is megtalálhatók, de vannak ritka könyvek, régi térképek, kalligráfiák. A nyitó kiállítás szervezői kilenc teremben 800 különösen értékes darabbal tették még különlegesebbé az első alkalmat. A tárlatnak része egy „nyugati” szekció is, amelyben a Kínában élő külföldiek irodalmi munkái tekinthetők meg.

A nemzeti könyvtár kezelésében működő múzeum két év előkészületi munkát követően egyelőre kísérleti jelleggel nyitott meg. Augusztus elsejétől lesz látogatható csoportosan, naponta legfeljebb 2000 ember tekintheti meg így a gyűjteményt. Az egyéni látogatók, vagyis a nagyközönség előtt szeptember 9-én, a könyvtár 105. születésnapján nyílik meg a klasszikus kínai irodalom nemzeti múzeuma.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X