nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megkülönböztetés – szó szerint...

Az észt börtönökben büntetésüket töltőknek az észt nyelvtudásuk szintjét mutató megkülönböztető jelzést kell viselniük – jelentették észtországi és orosz honlapok egy levélre hivatkozva, amelyet egy elítélt küldött a Postimees című észt újságnak.

MTI | 2012. április 23.
|  

A megalázás februárban kezdődött, amikor a raboknak A, B vagy C betűt erősítettek a mellére. Az észtül egyáltalán nem beszélő oroszokat nem jelölték meg, nekik nem erősítettek semmit a rabruhájukra. Azok az oroszok és más nemzetiségűek, akik csak egy kicsit értenek észtül, A betűt kaptak. Az észtet közepes szinten tudók B betűt, az észtek pedig C-t viselnek a mellükön” – idézett a levélből a Postimees.

Az észt igazságügyi minisztériumban megerősítették az intézkedés tényét. A kötelező észt nyelvhasználatot előíró törvény betartása fölött őrködő állami felügyeletnél ugyanakkor nem tudtak megnevezni egyetlen hivatalos iratot sem, amely indokolná a megkülönböztető jelzések használatát.

Urmas Sutrop, az Észt Nyelvi Intézet igazgatója szerint ami a börtönökben történt, az „a Holokausztra emlékeztet, amikor a zsidóknak sárga Dávid-csillagot kellett viselniük a mellükön”. Sutrop szerint – aki vizsgálatot követelt az észt igazságügyi tárcától – megengedhetetlen, hogy embereket megkülönböztető jelzéssel lássanak el nemzetiségük vagy anyanyelvük miatt.

Források

Сутроп: обозначать заключенных буквами по уровню владения языком – все равно что вешать евреям звезду Давида

Urmas Sutrop: Taaveti tähest C-täheni

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X