nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megjósolható az agyvérzés utáni nyelvi felépülés

Kutatók olyan módszert dolgoztak ki, amely meggyőző pontossággal számítja ki, mikorra épülhet fel egy agyvérzéses beteg.

nyest.hu | 2010. június 29.
|  

Ha közvetlenül az agyvérzés bekövetkezte után sikerül megvizsgálni a beteg nyelvi készségeit, meggyőző pontossággal meg tudják jósolni a szakemberek, körülbelül hol tart majd a felépülés 90 nappal később – jelentették be a Columbia Egyetem munkatársai. Az eredmény azért jelentős, mert a „jóslat” sokat jelenthet a páciens rokonainak, családtagjainak, akik így tudják, hogyan tervezzenek előre, hosszú- vagy rövidtávú kezelésre számítsanak-e.

A kutatók évek óta úgy gondolták, hogy az agyvérzés mértéke, a beteg kora és szakképzettsége, illetve a nyelvi károsodás típusa együttesen határozza meg, várhatóan mikorra fog felépülni a beteg – ám pontos mérőrendszert nem sikerült felállítaniuk, egészen mostanáig.

A most kidolgozott rendszer képes arra, hogy – amennyiben sikerül megvizsgálni a beteget az agyvérzést követő 24-72 órában – megállapítsa, 90 nap elteltével körülbelül hol tart majd a páciens a nyelvi felépülésben – számol be a Health Canal.

Statisztikák szerint az agyvérzést túlélők 25 százaléka szenved valamilyen nyelvi károsodást, ami lehet a beszéd vagy az írott nyelv megértésének vagy produkálásának hiánya.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X