nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: Egy mondás jut eszembe.. "Elverlek fiam, mint a kétfenekű dobot!" A mérges ember dühében í...
  2020. 12. 03, 19:11  Dob és dob
 • mederi: @szigetva: Szerintem pl. a "kenyér" szó vonatkozásában (is) az egyes nyelvek hangváltozásá...
  2020. 12. 03, 07:25  Honnan jön a kenyér?
 • Szószóló: Úgy vélem, hogy egyszerű az összefüggés. Nem hiszek a véletlen egybecsengésekben, és TESze...
  2020. 12. 02, 22:42  Dob és dob
 • szigetva: @mederi: A vitánál az is nagyon fontos, hogy mindkét félnek legyenek ismeretei, ismerjen r...
  2020. 12. 02, 17:09  Honnan jön a kenyér?
 • mederi: cikk: " A kenyér szó biztos megfelelője csak az udmurtban van meg, ott ejtése kb. [kenyir]...
  2020. 12. 02, 16:58  Honnan jön a kenyér?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Briddzsel a demencia ellen

Azok, akik gyakran vesznek részt csoportos és/vagy az elmét megtornáztató tevékenységekben, kisebb eséllyel butulnak el idős korukra – számolt be róla a livescience.com.

nyest.hu | 2009. augusztus 6.
|  

Egy új tanulmány szerint az olvasás, az írás, a kártyázás és hasonló, a szellemet igénybe vevő tevékenységek késleltethetik a demencia kialakulását. Bár a memóriavesztéssel járó betegséget elsősorban Alzheimer- és Parkinson-kór, a stroke, a fertőzések, illetve a genetikai eltérések okozhatják, a tanulmányok szerint a demencia súlyosságára az életmód is hatással van.

A Neurology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány 484, 75 és 85 év közötti embert vizsgált öt éven keresztül. A vizsgálat kezdetekor mindegyik alany szelleme friss volt, ám az ötéves időszak alatt 101-nél alakult ki demencia.

A vizsgált időszak elején minden résztvevőnek be kellett számolnia arról, milyen gyakran vesz részt az alábbi hat szabadidős elfoglaltságban: olvasás, írás, keresztrejtvényfejtés, társasjáték, csoportos vita, hangszeres zene. A részvétel gyakoriságát pontozták. A kutatók kimutatták, minden egyes plusz tevékenység kilenc héttel késleltette a demencia kialakulását.

„A betegség súlyosbodása 1,29 évvel később indult meg azoknál, akik heti 11 tevékenységet végeztek, szemben azokkal, akik heti négy elfoglaltságban vettek részt” – mondta Charles B. Hall, a tanulmány szerzője. A korábban felsorolt tevékenységeken túl a testmozgás is késleltetheti a betegség kialakulását, mivel javítja az agy vérkeringését. Az elmét az interneten szörfözés is segít frissen tartani, és az idegeskedés kerülése is javít az agytevékenységeken.

 

Információ
X