nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Briddzsel a demencia ellen

Azok, akik gyakran vesznek részt csoportos és/vagy az elmét megtornáztató tevékenységekben, kisebb eséllyel butulnak el idős korukra – számolt be róla a livescience.com.

nyest.hu | 2009. augusztus 6.
|  

Egy új tanulmány szerint az olvasás, az írás, a kártyázás és hasonló, a szellemet igénybe vevő tevékenységek késleltethetik a demencia kialakulását. Bár a memóriavesztéssel járó betegséget elsősorban Alzheimer- és Parkinson-kór, a stroke, a fertőzések, illetve a genetikai eltérések okozhatják, a tanulmányok szerint a demencia súlyosságára az életmód is hatással van.

A Neurology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány 484, 75 és 85 év közötti embert vizsgált öt éven keresztül. A vizsgálat kezdetekor mindegyik alany szelleme friss volt, ám az ötéves időszak alatt 101-nél alakult ki demencia.

A vizsgált időszak elején minden résztvevőnek be kellett számolnia arról, milyen gyakran vesz részt az alábbi hat szabadidős elfoglaltságban: olvasás, írás, keresztrejtvényfejtés, társasjáték, csoportos vita, hangszeres zene. A részvétel gyakoriságát pontozták. A kutatók kimutatták, minden egyes plusz tevékenység kilenc héttel késleltette a demencia kialakulását.

„A betegség súlyosbodása 1,29 évvel később indult meg azoknál, akik heti 11 tevékenységet végeztek, szemben azokkal, akik heti négy elfoglaltságban vettek részt” – mondta Charles B. Hall, a tanulmány szerzője. A korábban felsorolt tevékenységeken túl a testmozgás is késleltetheti a betegség kialakulását, mivel javítja az agy vérkeringését. Az elmét az interneten szörfözés is segít frissen tartani, és az idegeskedés kerülése is javít az agytevékenységeken.

 

Információ
X