nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megjelent négy ősi nyelv szótára

Az Andamán-szigetek nyelvei a világ egyik legősibbnek tartott nyelvei. Közülük most négynek jelent meg a szótára.

nyest.hu | 2011. november 17.
|  

Az Andamán-szigetek nyelveiről már többször írtunk. Amikor 2010-ben elhunyt a nyelv utolsó beszélője, akkor kapta fel először a nemzetközi sajtó a Bengál-öböli szigetek veszélyeztetett nyelveinek témáját. Gyakran úgy emlegetik ezeket a nyelveket, mint a világ legősibb nyelveit, melyeket – ha nem is teljesen megalapozottan – 70 ezer évesként emlegetnek. Egy angol nyelvész hat éves munkájának köszönhetően most négy andamán nyelvnek jelent meg a szótára.

A négy nyelv közül kettő már kihalt, az egyik a fent említett bó, a másik pedig a khora nyelv. A két másik nyelvek, a dzserunak és a szarénak is már csak néhány beszélője él. A négy nyelv közeli rokona egymásnak, mind a Nagy-Andamán nyelvei közé tartozik, de a szigeteken további, tőlük lényegesen eltérő nyelvek is léteznek még. Leghíresebb közülük talán a szentineli, melynek beszélői egyetlen szigeten élnek, és a legutóbbi időkig sikeresen távol tartották magukat a modern világgal való minden kontaktustól.

Az BBC eredeti cikkében pár mondaton keresztül azt is meghallgathatjuk, hogy hogyan hangzanak ezek az ősi nyelvek. Az új szótárak egyébként nemcsak a nyelvészek és antropológusok számára lehetnek érdekesek, hanem a természettudósok számára is, mert az Andamán-szigetek az ökológiailag legváltozatosabb helyek közé tartoznak.

Forrás

BBC News: First Andaman dictionary a 'linguistic treasure trove'

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 bibi 2011. november 17. 17:38

Ezeknek a nyelveknek a nyelvtanuk is érdekes lehet. Amúgy az én felfogásomban minden nyelv uo. idős, legfeljebb az egyik fejlődött ill. kölcsönhatásba lépett, míg más nyelvek 'konzerválódtak'. A 70 ezer éve változatlan nyelv 'logikája' (volt erről itt szó) nagyon érdekes lehet, csodálkozom, hogy nincs kellően feltérképezve. Hallatlan veszteség, ha ez nem történik meg megfelelő hatásfokkal.

Információ
X