nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megdöbbentő adatok a facebookról

Az egyetemi buliként induló vállalkozás ma rekordokat döntöget: lassan a legnagyobb IT-cégekéhez hasonló szerverparkra van szüksége.

IT - Cafe | 2010. július 2.
|  

A múlt héten a kaliforniai Santa Clarában tartott Velocity 2010 konferencián előadott Tom Cook, a Facebook munkatársa is, aki döbbenetes adatokkal bombázta a hallgatóságot.

A szakember elmondta, hogy a hihetetlenül dinamikusan növekedő oldal jelenleg körülbelül 400 millió felhasználót szolgál ki, épp ezért igen komoly szervertámogatásra van szükségük. A tényleges számokról nem beszélt, ám a datacenterknowledge.com oldal gazdája elkezdett számolgatni. Mint írja, az nyilvános adat, hogy 2009 novemberében több mint 30 ezer szerver állt a vállalkozás rendelkezésére, s ha a Cook által bemutatott grafikonok a valós helyzetet mutatják, akkor ez a szám azóta megduplázódhatott 2010 első negyedévéig. A cég az információk szerint Észak-Virginiában és a Szilícium-völgyben bérelte a gépeket, ám az érdeklődés növekedése miatt ma már – pláne úgy, hogy egyre több befektető is érdeklődik a Facebook iránt – azt tervezik, hogy Oregon államban saját adatközpontot hoznak létre. Ezekkel a számokkal a Facebook a legnagyobb internetes cégek sorába lép, bár még messze nem az élmezőnybe, hiszen például az Intelt több mint 100 ezer szerver szolgálja ki (a Microsoftról vagy az ilyen információkat szupertitkosan kezelő Google-ról nem is beszélve).

A hardveres fejlesztésre Cook beszámolója alapján mindenképp szükség van, ha hihetünk az adatoknak: a felhasználók naponta 16 milliárd másodpercet (közel négy és fél millió órát) töltenek el a Facebookon, hetente 6 milliárd darab tartalmat osztanak meg, havonta 3 milliárd fotót töltenek fel az oldalra, ezek közül másodpercenként egymilliót töltenek le, a szervereknek másodpercenként 50 millió műveletet kell végrehajtaniuk.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X