nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyarul tanulnak a bécsi pedagógusok

Közép- és kelet-európai nyelvek, köztük a magyar alapjait sajátíthatják el bécsi tanárok egy továbbképzésen.

MTI | 2010. január 28.
|  

Közép- és kelet-európai nyelvek, köztük a magyar alapjait sajátíthatják el bécsi tanárok egy továbbképzésen annak érdekében, hogy könnyebben tudjanak érintkezni a nem német anyanyelvű tanulókkal – számolt be róla az osztrák rádió burgenlandi adása.

A programhoz az adta az ötletet, hogy folyamatosan nő a németet második nyelvként használó diákok száma Bécsben. A két féléves képzés egyre népszerűbb a tanárok körében – állt az ORF internetes cikkében.

Az első tanfolyam még tavaly novemberben indult, a bécsi tanárképző főiskolán. Ennek keretében a résztvevők elsajátítják a társalgás alapjait horvátul, magyarul, oroszul, lengyelül és törökül, valamint bepillantást kapnak az öt nyelv, illetve kultúra jellemzőibe. Remélik, hogy egymás jobb megértése révén a tanulók és a diákok is könnyebben veszik majd az „akadályokat”.

Elisabeth Simon, a program vezetője szerdán elmondta: az eddigi tervek szerint tavasszal horvát és orosz nyelvből külön csoportot indítanak az alaptanfolyam mellett. Mint mondta, reméli, hogy hamarosan magyar kurzus is indulhat, érdeklődők már vannak. Egy-egy csoport 13-15 fős.

A tanfolyam elsődleges célkitűzése nem maga a nyelvtanulás, hanem sokkal inkább a nyelven keresztül a kulturális megértés erősítése – idézte az ORF Dagmar Hacklt, a főiskola rektorát.

Az oktatási minisztérium tavaly márciusban ismertetett felmérése szerint a bécsi iskolák tanulóinak 40 százaléka nem német anyanyelvű, s minden második iskolában 90 százalék feletti a németet második nyelvként használó gyerekek aránya.

Információ
X