nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyarul is érettségizhetnek Ukrajnában

Az érettségi vizsgateszteket magyarra is le kell fordítani, így anyanyelvükön érettségizhetnek a kárpátaljai magyar diákok.

MTI | 2010. március 30.
|  

A magyar kormány üdvözli, hogy Ukrajnában hétfőn megjelent az oktatási és kulturális miniszter rendelete a nemzeti kisebbségek nyelvén történő érettségi és felvételi lehetőségéről – közölte a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) kisebbség- és nemzetpolitikai szakállamtitkársága az MTI-vel. Mint írják, a miniszteri rendelet előírja, hogy a vizsgateszteket fordítsák le a kisebbségek nyelvére, így magyar nyelvre is. A vizsgázó maga választhatja meg, melyik nyelven kíván vizsgát tenni.

A kárpátaljai magyarság szempontjából kulcsfontosságú anyanyelvű oktatást Magyarország a közlemény szerint a magyar-ukrán államközi kapcsolatok minden szintjén – az államfői, kormányfői találkozóktól kezdve a kisebbségi vegyes bizottságig – napirenden tartotta. A hétfői döntés – mutatnak rá – komoly sikerként értékelhető ebben a folyamatban. A márciusban hivatalba lépett új ukrán kormány oktatási minisztere, Dmitro Tabacsnik március 17-én jelentette be, hogy Ukrajnában az idén anyanyelvükön tesznek emelt szintű érettségit a nemzetiségi kisebbségekhez tartozó tanulók. Közölte: nem szüntetik meg a kötelező állami emelt szintű érettségi vizsgázást, de a nemzetiségi kisebbségek iskoláinak végzősei az oktatás nyelvén tehetik le az emelt szintű érettségi tesztvizsgákat.

„Idén minden ukrajnai végzős diák az általa látogatott iskola oktatásának nyelvén teszi le a főiskolai és az egyetemi felvételi vizsgákat” – idézte Dmitro Tabacsnikot a MeH kisebbség- és nemzetpolitikai szakállamtitkársága. Egyetlen miniszternek sincs erkölcsi joga ahhoz – mondta a tárcavezető, hogy „fiatalok tízezreit nyilvánvalóan hátrányos helyzetbe hozza, hiszen világos, hogy az orosz vagy magyar nyelvű iskolák végzőseinek kisebb esélyük van az ukrán nyelvű feladatsorok sikeres megoldására, mint az ukrán iskolák tanulóinak”.

Az ukrán oktatási tárca az ukrán parlament internetes honlapján hétfőn közzétett 238. számú rendeletében arra utasította az emelt szintű érettségik vizsgaközpontját, hogy fordíttassa le krími tatár, moldáv, orosz, román és lengyel nyelvre is a vizsgafeladatokat. A minisztérium egyben kötelezte a központot, hogy értesítse az anyanyelvű érettségizés lehetőségéről a nemzetiségi iskolák korábbi végzőseit, akik az idei emelt szintű érettségire jelentkeztek. A rendelet értelmében a nemzetiségi nyelvű tanintézetekben idén végző diákokat a megyei oktatási hivataloknak kell tájékoztatniuk arról, hogy az oktatás nyelvén tehetik le az emelt szintű érettségi vizsgákat.

Ukrajnában március 30-ig lehet jelentkezni az emelt szintű érettségi, egyben egyetemi felvételi vizsgákra. A korábbi ukrán oktatási miniszter rendelete értelmében a nemzetiségi iskolák diákjainak az idei évtől kizárólag ukránul engedélyezték volna az érettségizést. Az új rendszert, amelyet – türelmi idővel – két éve vezettek be, a magyar kormányzat többször is bírálta. Tavaly áprilisban Viktor Juscsenko akkori államfő budapesti látogatásán vendéglátója, Sólyom László köztársasági elnök úgy fogalmazott, hogy új oktatási rendszer ellehetetleníti a magyar iskoláztatást Kárpátalján, ez pedig az ukrajnai magyarság fennmaradását veszélyezteti.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X