nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar kultúra Dél-Koreában

20 éves múltra tekint vissza a magyar-koreai együttműködés: évforduló kapcsán számos kulturális eseményt rendeznek a két országban.

MTI | 2009. november 18.
|  

A magyar-koreai diplomáciai kapcsolatok 20. évfordulója alkalmából magyar filmhét kezdődött kedden Szöulban, a Korean Foundation Cultural Centerben. A vetítéssorozat nyitófilmjeként Pálfi György Hukkle című alkotását láthatta a dél-koreai főváros közönsége – közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM).

A szaktárca és a Balassi Intézet támogatásával megvalósult filmhéten a következő napokban Mundruczó Kornél Deltáját, Goda Krisztina Kaméleonját, M. Tóth Géza Maestro című animációját, valamint Sas Tamás 9 és fél randi című nagyjátékfilmjét vetítik.

Mint azt az OKM közleménye felidézte, Magyarország 1989. február 1-jén, a közép-kelet-európai régióban elsőként ismerte el a Koreai Köztársaságot. A két ország még abban az évben kulturális és tudományos egyezményt írt alá, s az azóta eltelt két évtized alatt egyre szorosabbra fűzte kapcsolatait. A Hankuk Egyetemen például magyar tanszék is működik, ahol eddig több mint 700 diák végzett, s közülük sokan dolgoznak Magyarországon.

A magyar zeneszerzőket, előadóművészeket is jól ismerik a távol-keleti országban, ahol a koreai Liszt Társaság és a koreai Kodály Társaság rendszeresen szervez koncerteket és előadásokat. Vendégszerepelt már Dél-Koreában a Magyar Rádió Gyermekkórusa, a Magyar Állami Operaház Balettkara, az Állami Hangversenyzenekar, a Bartók Vonósnégyes, az Állami Népi Együttes, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar is.

Magyarországon a koreai nyelv oktatása már a diplomáciai kapcsolatok felvételének évében megkezdődött az akkori külkereskedelmi főiskolán, az elmúlt húsz évben pedig számos egyetemközi együttműködés is létrejött a humán, orvosi és műszaki tudományok terén. 2008 júliusában pedig az ELTE Bölcsészettudományi Karán koreai tanszék is alakult.

A diplomáciai évforduló kapcsán számos kulturális eseményt rendeznek a két országban. Vendégszerepelt például Budapesten a Koreai Nemzeti Táncegyüttes, emléktáblát avattak a koreai himnusz szerzője, An Ik Tai tiszteletére, aki a budapesti Zeneakadémián tanult 1938 és 1941 között, de rendeztek koreai filmhetet is az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A jubileumi eseménysorozat részeként hétvégén a Zeneakadémia hallgatóiból álló zenekar adott nagysikerű koncertet Daeguban és Szöulban.

Információ
X