nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar vezetők tömeges leváltása

Rövidlátásnak minősítette a román kormánypártok magatartását Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, aki a szenátusban elhangzott felszólalásában a magyar nemzetiségű intézményvezetők tömeges elbocsátása ellen emelte fel szavát.

MTI | 2009. június 23.
|  

Markó annak kapcsán szólalt fel, hogy az ellenzékben lévő 37 liberális és RMDSZ-es szenátor úgynevezett egyszerű indítványt nyújtott be ebben a témában. Ez a fajta procedúra nem azonos a bizalmatlansági indítvánnyal, ezt nem az adott kormány ellen nyújtják be, hanem egy konkrét témában tett állásfoglalásról kell szavazniuk a honatyáknak. Az egyszerű bizalmatlansági indítvány sorsa a kormányt tehát nem kötelezi semmire, inkább csak politikai üzenete van.
Az ellenzéki törvényhozók azt követelték a kabinettől, hogy vessen véget a leváltási folyamatnak, amely főleg a közvetlen állami irányítás alatt álló helyi – úgynevezett dekoncentrált – intézmények elsősorban magyar, kisebb mértékben román liberális vezetőit érinti. A dokumentum benyújtói hangsúlyozzák, hogy ezekbe az intézményekbe eddig nem politikai, hanem szakmai alapon neveztek ki embereket, így helytelennek tartják, hogy a mai kormánypártok mégis pártpolitikai alapon cselekszenek. A dokumentum végül csak 28 támogató szavazatot kapott, 71-en pedig ellene voksoltak.
„Árulják el, mire való ez a rövidlátás, amellyel gyakorlatilag minden magyar szakembert lecseréltek a dekoncentrált intézmények éléről, és olyan megyékben is, mint Hargita és Kovászna, ahol 85, illetve 75 százalékos az ott élő magyarság aránya, a legjobb esetben is 10–15 százalékos arányban maradtak magyar nemzetiségű igazgatók és aligazgatók ezekben az intézményekben?” –  tette fel a kérdést szenátor kollégáinak Markó Béla. Szerinte az eltávolított személyek nagyon jól kezelték volna a felmerülő problémákat.
Markó szerint önmagában is súlyos, hogy az említett intézmények helyzetét politikai szempontoknak vetik alá, és a helyi közigazgatást érintő kérdésekben központosítják a döntéseket. Ezek a lépések eleve ellentétben állnak az ígért decentralizációval – adta értésre az RMDSZ elnöke. E folyamatnak az etnikai következményei még súlyosabbak – tette hozzá –, ugyanis a magyar tisztviselők tömeges leváltása hosszú időszakra megmérgezheti az etnikumközi kapcsolatokat Romániában.

A nyest.hu a héten riportban számol be az eseményekről.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X