nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar helységnévtáblákat rongáltak meg Székelyföldön

Erdély vegyes lakosságú térségeiben most is rendszeresen előfordul, hogy a magyar település-feliratokat – feltehetően átutazó autósok – bemázolják, de a Székelyföldön ez nem jellemző.

MTI | 2014. szeptember 6.
|  

Ismeretlenek megrongálták a Hargita megyei Siménfalván és a hozzá tartozó falvakban a kétnyelvű táblákon szereplő magyar helységnév-feliratokat – közölte csütörtökön a Székelyhon.ro hírportál. Péter Zoltán polgármester a portálnak elmondta: szerdára virradóra, a község valamennyi településén – Simánfalván, Szentmihályon, Kis- és Nagykadácsban, illetve Kobátfalván – több mint tíz táblán fehér festékkel mázolták be a magyar neveket.

Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szerint nem gyakoriak az ilyen bűncselekmények: tavaly két esetet jelentettek, amelyek során csíkszéki települések tábláin a román neveket festették be feketével. A rendőrség minden jelentett esetben nyomozást indít, de a rongálások elkövetőit legtöbbször csak tettenérés esetén keríthetik kézre – tette hozzá. A táblákat az utak országos felügyelete hivatott kicserélni, és eddig minden esetben gondok nélkül megoldották a problémát – mondta a rendőrségi szóvivő a Székelyhonnak.

Erdély vegyes lakosságú térségeiben most is rendszeresen előfordul, hogy a magyar település-feliratokat – feltehetően átutazó autósok – bemázolják, de a Székelyföldön ez nem jellemző. A 2001 óta hatályos közigazgatási törvény szerint azokon a településeken, ahol valamely nemzeti kisebbség számaránya eléri a 20 százalékot, a település nevét az adott kisebbségi nyelven is fel kell tüntetni a település bejáratainál, a román megnevezés alatt, azonos méretű betűkkel.

Románia megyéi közül Hargitában a legnagyobb a magyarok aránya: a 2011-es népszámláláson a lakosok csaknem 83 százaléka vallotta magát magyarnak. Siménfalvának a cenzus idején 3363 magyar, 33 román és 49 cigány lakosa volt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X