nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Magyar győzelem a gyorsíró-világbajnokságon

Két arany- és egy ezüstérmet hoztak el magyarok a pekingi gyorsíró-világbajnokságról.

MTI | 2009. szeptember 1.
|  

Két magyar is világbajnok lett gyorsírásban: Vicai Erika felnőtt, Leiner Péter pedig ifjúsági kategóriában szerzett aranyérmet az Intersteno elnevezésű nemzetközi gyors- és gépírói, valamint szövegszerkesztői világbajnokságon Pekingben – tájékoztatta az MTI-t hétfőn Árvayné Dani Judit – maga is ezüstérmes –, az Országgyűlés Hivatala gyorsíró irodájának helyettes vezetője.

Árvayné Dani Judit elmondta, hogy kétévente rendeznek világbajnokságot a gyors- és gépíróknak, valamint a szövegszerkesztőknek, idén Peking adott otthont a múlt héten tartott versenyeknek. Tizenkilenc ország csapata mérte össze tudását, gyorsaságát, a magyarok 25 fővel képviselték az országot.

A gyorsírás győztese felnőtt kategóriában Vicai Erika, aki egy perc alatt 460 szótagot írt le szinte hiba nélkül. Ő szintén az Országgyűlés Hivatala gyorsíró irodájának munkatársa. Második helyezett lett Árvayné Dani Judit, aki ugyancsak 460 szótagot írt le egy perc alatt, de több hibája is volt. A harmadik helyet is magyar kapta, Ferenc Zsuzsa 440 szótaggal lett bronzérmes. Ő a budakeszi polgármesteri hivatal dolgozója. 
Gyorsírásban az ifjúsági kategória aranyérmese Leiner Péter, a Corvinus Egyetem hallgatója lett.

Mind a 19 résztvevő ország nyelvére lefordították az alapszöveget, tehát a magyarok magyar nyelven versenyeztek. Ezután a gyorsírást áttették értelmezhető szöveggé – mondta el Árvayné. 
A verseny háromszor öt percre van osztva, összesen 15 perc szöveg szól magyarul egy MP3-as lejátszóról. Ezt úgy kell elképzelni, mint a magasugróknál, amikor 150 centiméter az alap, majd 210 centiméterig emelik a lécet – magyarázta Árvayné. A győztes Vicai Erika tehát 15 perces szöveget rögzített úgy, hogy 460 szótagot jegyzett le egy perc alatt, hibátlanul.

Árvayné Dani Judit elmondta, hogy nagy versenyek előtt gyakorolnak, szöveget keresnek maguknak, magnóra mondják, s ezt teszik át gyorsírásba. Hogy minél gyorsabbak legyenek, rövidítéseket találnak ki maguknak. Ügyelniük kell arra is, hogy minél kevesebb hibát ejtsenek, mert a hiba rontja a gyorsaságot, mint nála is: hiába írt le 460 szótagot egy perc alatt, a sok hiba lerontotta az eredményét.

Címkék: Tech, Gyorsírás
Információ
X