nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kétnyelvű felolvasóest Az ember tragédiájából
Madách-tárlat nyílik Pozsonyban

A Szlovák Nemzeti Múzeum - Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma (SZMKM) Madách Imre-kiállítással és további kísérőprogramokkal népszerűsíti a 189 évvel ezelőtt született írót: a Madách–Alsósztregova-Kass című tárlat kedden nyílik.

MTI | 2012. január 24.
|  

A kiállítás az SZMKM székházában, a Brämer-kúriában tekinthető meg, a megnyitón részt vesz Rastilav Púdelka, a Szlovák Nemzeti Múzeum főigazgatója és Miroslav Cipár festőművész, könyvillusztrátor.

A tárlat két részből áll. Az első az alsósztregovai Madách-kastély bútoraiból készült válogatás, amelyben közt megtekinthető az író dolgozószobájának, alkotóműhelyének berendezése. A másikban Kass János kétszeres Kossuth-díjas művész Az ember tragédiájához készített grafikái láthatók –mondta Jarábik Gabriella, a SZMKM igazgatója az MTI-nek.

A kiállításhoz számos kísérőrendezvény kapcsolódik. A kétnyelvű tárlat mellett kétnyelvű felolvasóestet terveznek Az ember tragédiájából, és előadást Madách Imre életéről szimultán tolmácsolással. „Célunk, hogy a szlovák közönség számára is ismertebbé tegyük e nagy írónk munkásságát" – mondta az igazgató.

A program része lesz a tervek szerint Jankovics Marcell Az ember tragédiája című animációs film vetítése a Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rendező részvételével. A múzeum tárgyal a Magyar Tudományos Akadémia kézirattárával is a mű eredeti kéziratának bemutatásáról.

A kiállítás grafikai része április 28-ig, az alsósztregovai kastély berendezése október 21-ig tekinthető meg.

A SZMKM a Szlovák Nemzeti Múzeum speciális intézményeként a szlovákiai magyarság történetét, kultúráját, hagyományait, értékeit kutatja és mutatja be.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X