nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Szerintem ilyen típusú vizsgálatoknál abszolút tényekről nyilván nem lehet szó,...
  2023. 02. 02, 08:31  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Csak ez lehetetlen, ha valaki a tényeknek nincs birokában.
  2023. 02. 01, 11:49  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Külön külön a tudományágak gondolom kevésbé hatékonyak, mint ha összeegyeztetve...
  2023. 02. 01, 11:42  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: A Pángea 175 mó éve bomlott fel. De tök mindegy, nem hogy 60 mó évre nem látunk v...
  2023. 01. 31, 09:33  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Liberalizálják az internetes tartományneveket

Döntött az úgynevezett általános legfelső szintű tartománynevek (gTLD) liberalizációjáról az Internet Testület a Bejegyzett Nevekért és Számokért (ICANN), így a „.com”, vagy „.net” utótaggal rendelkező címeket felválthatják a kreatívabb internetes azonosítók.

MTI | 2011. június 21.
|  

Az internetes névadásért felelős nonprofit szervezet hétfőn fogadta el azt az új gTLD programot, amelyben már nemcsak latin karakteres címeket lehet bevezetni, hanem lehetőséget teremt kínai, cirill és más írásjelek használatára.

Az új tartománynevek elfogadása azonban az ICANN jóváhagyásához lesz kötve és jelentős, 185 ezer dolláros illeték mellett lehet kérvényeket benyújtani. A szervezet valós indokhoz köti majd a beadványok elfogadását.

A liberalizáció 2012. január 12-től érvényes és az első elbírálások és engedélyek 2012 végére várhatók.

„Ma történelmet írtunk. Ez egy új korszak hajnala. Az internet címrendszerét most szabaddá tettük.” – mondta Rod Beckstrom, a szervezet elnök-vezérigazgatója a döntést követő sajtótájékoztatón.

Elemzők szerint az új lehetőséggel legelőször nagyobb vállalatok élhetnek, így olyan címeket jegyezhetnének be, amelyek „.toyota”-val, vagy „.apple” utótaggal végződnek. A japán elektronikai óriás Canon már jelezte szándékát, hogy jogot kíván szerezni a „.canon” tartománynév használatára.

Nem csak a vállalati kör érdeklődését keltheti fel a lehetőség. Városok és iparágak részéről is lehet számítani érdeklődőkre, így olyan internetes címek is lehetnek majd, mint a „kerekpar.budapest”, vagy az „indiai.etel”.

Az ICANN azonban figyelmeztetett: vallási és társadalmi érzékenységgel döntenek majd a beadványokról, így elkerülhetővé válnak a sértő címek. Továbbá, a változásokból profitálni vágyó domainkereskedőket elriasztandó, a gTLD-tulajdonosoktól elvárják majd, hogy működő honlapokat üzemeltessenek, és a tartománynevek továbbértékesítése is a szervezet engedélyéhez lesz kötve.

Jelenleg csupán 22 gTLD létezik, mint a „.com”, a „.org”, vagy a „.info”. Ezen felül további 250 úgynevezett országos legfelső szintű tartománynév létezik, ilyen a magyarországi „.hu” is.

Címkék: Tech, Domain, Internet
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X