nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az életünk egy valóságshow: a Truman-szindróma

Néhány éve azonosították pszichiáterek azt a betegséget, amelynek szenvedői azt képzelik, hogy egy világszerte vetített valóságshow sztárjai.

nyest.hu | 2013. szeptember 15.
|  

Az 1998-as Truman Show című amerikai filmről talán már mindenki hallott. A forgatókönyv szerint Truman élete egy valóságshow, és erről egyedül csak ő nem tud. Amit világnak hitt, az egy bekamerázott stúdió, a családja és a barátai pedig fizetett színészek. Az egész világ őt nézi esténként a tévében. Pontosan ezt képzelik magukról a Truman-szindrómában szenvedők is, innen tehát a név. Ennek az új, 21. századi tévképzetnek a felfedezése Joel Gold pszichiáter és Ian Gold neurofilozófus nevéhez köthető, ők írták le 2008-ban a jelenséget először. 

Jim Carrey Truman Burbank szerepében
Jim Carrey Truman Burbank szerepében
(Forrás: toptenfilms.net)

Az üldözési mánia a leggyakoribb formája a skizofrén betegeknél jelentkező tévképzeteknek. Ezért a leggyakrabban antipszichotikumokkal kezelik, illetve alkalmaznak még kognitív viselkedésterápiát is. Habár a Truman-szindróma egy új jelenség, az üldözési mánia nem az. A technológia fejlődésével a tévképzetek tartalma viszont változott az évek alatt. A negyvenes években állítólag a japánok rádiósugarakkal irányították az amerikai emberek agyát, az ötvenes években a szovjetek tették ugyanezt műholdakkal, a hetvenes években pedig a C.I.A. ültetett csipeket az emberek agyába. 

Az úgynevezett Mentális Betegségek Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyve két kategóriára osztja a tévképzeteket: bizarr és nem bizarr fajtákat különít el.  Például a halott vagyok tévképzet  bizarrnak számít, mivel semmilyen körülmények között nem lehetséges. Nem bizarr az, ha valaki azt hiszi, hogy emberek milliói rajonganak értem megszállottan. Felmerül a kérdés, hogy egy olyan világban, ahol egy kormánynak megvan a lehetősége, hogy titokban kémkedjen az állampolgárai után, nem az számít-e téveszmésnek, aki úgy gondolja, hogy nem figyeli őt senki. Egy olyan világban, ahol egy Twitter-bejegyzést milliók olvashatnak azonnal, híressé válni máris nem olyan nagy káprázat. 

A betegség nem elismert hivatalosan, valamint az Amerikai Pszichiátriai Szövetség által kiadott Mentális Betegségek Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyvében sem szerepel. 

Forrás

POPSCI: Truman Show Syndrome: Why People Think They're Living In A Reality Show

The Telegraph: Truman Show Syndrome delusion: Sufferers convinced they're on reality TV

Wiki: The Truman Show delusion

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X