nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Letette az esküt Ausztria első siket képviselője

Július 10-én letette az esküt Ausztria első siket parlamenti képviselője. Helene Jarmer a Zöldek soraiban politizál, és első munkanapján már beszédet akart mondani jeltolmács segítségével.

MTI | 2009. július 10.
|  

A 38 éves politikus az Európai Parlamentbe távozó Ulrike Lunaceket váltotta a képviselői székben.

Helene Jarmer – akinek szülei mindketten süketnémák – egészségesen született, hallását tízévesen egy autóbaleset következtében vesztette el. Matematika- és rajztanári végzettséget szerző nő Ausztria mellett az Egyesült Államokban is folytatott tanulmányokat, a Washingtoni Egyetemen amerikai jelbeszédből szerzett diplomát.

Jarmer síkra száll a siketek és némák társadalomba való integrációja mellett; különösen az iskolai oktatás fontosságát hangsúlyozza. A képviselőnő parlamenti munkáját állandó jeltolmács segíti majd, s Ausztriában a jövőben minden parlamenti vitát lefordítanak jelnyelvre.

Helene Jarmer az eskütételkor nehezen mondta ki az „ich gelobe” (esküszöm) szavakat. Kollégái nagy tapssal, zöldpárti képviselőtársai a siketeknél szokásos módon, a két kezüket rázva fejezték ki gratulációjukat.

Az osztrák politikus Európában a harmadik siket parlamenti képviselő: a magyar Kósa Ádám, az újonnan megválasztott Fideszes európai parlamenti képviselő mellett Helga Stevens flamand politikus az, aki hasonló fogyatékkal él; ő szűkebb hazájában, a flandriai parlamentben tevékenykedik.

Információ
X