nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Lemondott a testnevelési kar dékánja

Tóth Miklós a zavartalan szeptemberi tanévkezdés érdekében leköszön a dékáni posztról. A rektor elfogadta a dékán lemondását.

MTI | 2012. augusztus 30.
|  

Lemondott posztjáról Tóth Miklós, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának (TF) dékánja – közölte az intézmény szerdán az MTI-vel. Az egyetemen korábban államvizsgákkal kapcsolatos szabálytalanságok gyanúja miatt indult belső és hatósági vizsgálat. A rendőrség közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt indított nyomozást a karon, és kedd este iratokat foglalt le az intézményben.

Az egyetem az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Tóth Miklós a karon szerdán rendezett összoktatói-dolgozói értekezleten jelezte Szél Ágoston rektornak, hogy a zavartalan szeptemberi tanévkezdés érdekében leköszön a dékáni posztról. A rektor elfogadta a dékán lemondását. Az intézmény felidézte: Szél Ágoston augusztus 6-i hatállyal függesztette fel Tóth Miklós dékán – és Szalma László dékánhelyettes – vezetői megbízását, egyidejűleg Mandl József professzort mint rektori biztost nevezte ki a kar élére. Az államvizsgákkal kapcsolatos szabálytalanságok gyanúja miatt indított belső vizsgálatot később a rektor kiterjesztette. Ez ügyben egyelőre nincs új, publikus információjuk – írta az egyetem, de hozzátették: a kiterjesztett vizsgálat lezárása után tájékoztatni fogják a nyilvánosságot.

Július 23-án a hvg.hu számolt be arról, hogy ismeretlenek rendőrségi feljelentést tettek befolyással üzérkedés, többrendbeli közokirat-, illetve magánokirat-hamisítás gyanújával a TF idei diplomaosztóján történtekkel kapcsolatban, s az egyik érintett hallgató egy sportügyekben illetékes fideszes politikusnak, Lasztovicza Jenőnek a fia.

A cikk szerint július közepén L. J. és Gy. Zs. ünnepélyes keretek között, több tucat évfolyamtársukkal együtt átvették a testnevelő-edző szakos diplomájukat Tóth Miklós dékántól. A portál szerint a dékán is, a hallgatók is tudták: az államvizsga előtt a két egyetemistának összesen 15 jegye hiányzott az abszolutóriumhoz. A cikk állítása szerint „a dékán a saját, frissen szerzett kódja segítségével igazolta a hiányzó krediteket az intézmény elektronikus nyilvántartásában, és Hamar Pál oktatási dékánhelyettes, illetve Hrabacsik Mihály tanulmányi osztályvezető segítségével tette hivatalossá az ügyet”.

Lasztovicza Jenő fideszes országgyűlési képviselő az MTI-nek az írás megjelenése napján visszautasította a cikkben foglaltakat, annak közzétételét jogtalannak, méltánytalannak és etikátlannak nevezte. Két nappal később a Veszprém megyei napilapnak a politikus úgy nyilatkozott: „Rendszerhiba lehet, úgy gondolom, hiszen az egyetem szabályzata szerint ha valamelyik hallgatóval gond van az államvizsga előtt, azt jelezni kell az ügyintézőnek. Ezt nem tette meg senki, engedték a diplomamunka elkészítését. Az ötös lett, megvédte a fiam, időpontot kapott az államvizsgára. Másfél hétig készült rá, de a vizsga előtt pár nappal kapott egy e-mailt, hogy nem vizsgázhat. Úgy gondolom, sem a szülők, sem a gyerekek nem hibáztak, hiszen senki nem jelezte feléjük a hiányosságot” – mondta a Naplónak Lasztovicza Jenő.

A rendőrség közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a cikkel összefüggésben. Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője az MTI-nek július 24-én azt mondta: az ügyben névtelen feljelentés érkezett a BRFK gazdaságvédelmi főosztályára.

Szintén a hvg.hu számolt be arról kedden, hogy öt rendőr házkutatási paranccsal jelent meg a TF-en, ahol „kora este még tartott Hamar Pál oktatási dékánhelyettes és Hrabacsik Mihály, a tanulmányi osztály vezetőjének meghallgatása”. Csillag Melinda, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese az MTI-nek annyit erősített meg, hogy a rendőrök kedden iratokat foglaltak le az egyetemen.

Szerdán a BRFK az MTI megkeresésére annyit közölt: a gazdaságvédelmi főosztályuk kényszerítés bűntett és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytatott nyomozása során az eljáráshoz szükséges bizonyítási eszközök beszerzése érdekében” tartott kedden házkutatást.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X