nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Lehet-e követelmény a kisebbségi nyelv tudása?

A Kolozs Megyei Törvényszék érvénytelenítette a román közszolgálati rádió Kolozsvári stúdiója főszerkesztő-helyettesi állására kiírt versenyvizsgát, mert egy kisebbségi nyelv ismeretét is feltételül szabták.

MTI | 2013. április 5.
|  

A Krónika napilap internetes oldalán közölt hír szerint a tavaly májusban tartott versenyvizsgán Rostás-Péter István nyerte el a Kolozsvári Rádió főszerkesztő-helyettesi tisztségét. Az akkori vizsgakiírás feltételként szabta meg egy olyan kisebbségi nyelv ismeretét is, amelyen a rádió műsort sugároz.

A versenyvizsgát a rádió egyik román nemzetiségű alkalmazottja, Mihai Miclaus támadta meg a bíróságon arra hivatkozva, hogy a nyelvismeret megkövetelése ellentmond az alkotmánynak, a kollektív munkaszerződésnek és az emberi jogok európai egyezményének. Miclaus 2010-ben maga is pályázott a tisztségre, de alulmaradt a versenyben Rostás-Péter Istvánnal szemben. Keresete nyomán a bíróság a vizsga megismételésére kötelezte a rádiót. Ezúttal a megismételt versenyvizsgát érvénytelenítette a bíróság.

Rostás-Péter István a Krónikának nyilatkozva indokoltnak tartotta a magyar nyelvtudás megkövetelését, hiszen – mint elmondta – a főszerkesztő-helyettes valamennyi műsorért felelős; értenie kell tehát a magyar nyelvű műsorokat is. A Kolozs Megyei Törvényszék honlapján megtalálható adatok szerint a március 28-án kimondott alapfokú ítélet nem jogerős.

Rostás-Péter István az MTI-nek elmondta, az intézmény minden bizonnyal fellebbez a döntés ellen, de ezt csak akkor teheti meg, ha a törvényszéki ítélet indoklását is megismeri. A Kolozsvári Rádió a román nyelvű adásai mellett napi hét óra magyar adást és heti egy óra ukrán nyelvű adást is sugároz.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X