nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bond. James Bond.
Lehallgatott internet?

A Sunday Times szerint a brit hírszerzők rövidesen a teljes brit internetes adatforgalmat lehallgathatják.

nyest.hu | 2009. május 6.
|  

A Sunday Times szerint a brit hírszerzők rövidesen a teljes brit internetes adatforgalmat lehallgathatják.

A brit elektronikus hírszerző ügynökség ritka lépésre szánta el magát – adta hírül a BBC. Cáfolatot volt kénytelen közzétenni, ez pedig brit hírszerzői körökben majdhogynem példa nélküli. Azt cáfolta ugyanis, hogy valóban tervei lennének az Egyesült Királyság teljes internetes és online telefonforgalmának nyomon követésére, megfigyelésére.

A Government Communications Headquarters (GCHQ) azt követően volt kénytelen elszánni magát erre a brit hírszerzési tradíciókban alapvetően ritka húzásra, hogy Jacqui Smith brit belügyminiszter lesöpörte az asztalról annak a központnak a terveit, ahol a teljes internetes adatforgalmat tárolni tudták volna. Ezt értelmezték sokan úgy, hogy a hírszerzés az egész brit adatforgalmat ellenőrizni kívánja.

Míg az ügynökség igyekszik eloszlatni a gyanút, a Sunday Times úgy tudja, hogy a terv közel sem a kukában végezte: információik szerint a Mastering the Internet elnevezésű program keretében egymilliárd fontért (kb. háromszáz milliárd forint) többek között több ezer, a BBC által „fekete doboznak” nevezett eszközt telepítenének titokban az országos infrastruktúrára. A szakértők szerint ezek az eszközök az adatforgalom rögzítését segítenék.

Cáfolat ide vagy oda, a legnagyobb kérdés sokak szerint nem az, hogy miről nem szól ez a program, hanem az, hogy miről is szól valójában – egyelőre ugyanis még a brit parlament sem vitathatta meg a céljait és módszereit.

Információ
X