nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Lehallgatási törvény Japánban

2009. július 1-jétől minden, Japánban mobil-előfizetést vásároló felhasználó köteles beszolgáltatni a személyes adatait. Visszamenőleg is – írta a Business Report.

nyest.hu | 2009. június 30.
|  

A törvény a szervezett bűnözés terjedését hivatott visszaszorítani a szigetországban, így felhatalmazza a rendőrséget, hogy bűntény gyanúja esetén szabadon lehallgathasson bármilyen, mobiltelefonon létesített kommunikációt.

A három, Japánban működő mobiltelefon-szolgáltató, a MTN, a Cell C és a Vodacom másfél évet kapott arra, hogy visszamenőleg is megszerezze közel 40 millió előfizetője személyes adatait, többek között a lakcímét is. Az új előfizetőktől pedig eleve elvárják a személyazonosító dokumentumok bemutatását. Ha a szolgáltató valakitől nem kapja meg a kívánt adatokat, felfüggesztheti a szolgáltatásnyújtást.

Japánban gyakorlatilag ismeretlen az utcanévhasználat, sőt, szinte az egész ország egyedi, a nyugati kultúrától teljességgel eltérő postacím-rendszert alkalmaz. Kérdés, hogy ilyen körülmények között hogyan sikerül összegyűjteni a szükséges információt.

 

Információ
X