nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A Google felkarolja Ugandát

Időjárás-jelentés, gazdálkodási tanácsok, egészségügyi tippek. Többek közt ezeket küldené ingyen SMS-ben a felhasználók telefonjára egy, a Google által telepítendő információs rendszer Ugandában, amelytől alkotói a szegények helyzetének javulását várják – számolt be róla a BBC.

nyest.hu | 2009. június 30.
|  

A Google a Grameen Alapítvánnyal karöltve kívánja elindítani a projektet Ugandában, ahol közel 9 millió ember rendelkezik mobiltelefonnal, de van híján internetkapcsolatnak. A szolgáltatás kizárólag az MTN társaság előfizetői számára lesz elérhető.

A cél a vidéki és a világtól elzárt közösségek, emberek támogatása. A mobilszolgáltató feladata az SMS-ek küldése és fogadása lesz. Azaz a felhasználó elküld egy kérdést egy normál díjas SMS-ben, amelyre ingyenes SMS-ben kap választ. A pedig Google a tudásbázist biztosítja: a rendszer a kapott kérdés alapján megkeresi a megfelelő választ az adatbázisban. A szolgáltatás bevezetése előtt komoly kutatást végeztek a felhasználói igények felmérésére Ugandában.

A rendszert még tesztelik: egyelőre még vannak technikai és egyéb akadályok. A beszámolók szerint a kapott válaszok gyakran nem pontosak vagy ellentmondásosak. A szolgáltatás egyelőre négy alkalmazást és egy virtuális piacot tartalmaz, de tervezik, hogy újabb szolgáltatásokkal bővítik majd.

Hasonló szolgáltatás Kenyában és Ghánában is működik – igaz, mindkét országban jóval kisebb léptékű.

Arról, hogy pontosan kik és hogyan vehetik igénybe a szolgáltatást, és lesznek-e megkötések (pl.: napi hány ingyen SMS fogadható majd? Bevonnak-e újabb mobilszolgáltatókat a projektbe?), egyelőre nincs információ.

Információ
X