nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Legyűri az iPad az e-könyv-olvasót?

A vezeték nélküli letöltést támogató modelleknek veszélyes riválisai lesznek az iPad-féle multifunkcionális készülékek.

IT - Cafe | 2010. május 31.
|  

Az elkövetkező években egyre komolyabb konkurenciát jelentenek majd az e-könyv-olvasók számára a szövegolvasásra szintén alkalmas hordozható készülékek, ezért e piac növekedési potenciálja korlátozott – állítja egy brit elemzőcég. Az Informa Telecoms & Media prognózisa szerint a mobilhálózati hozzáférést támogató e-readerek forgalma 2013-ban tetőzik majd, ekkor 14 millió gép fogy majd világszerte, majd 2014-ben már 7 százalékos visszaesés várható. (Fontos tehát megjegyezni, hogy az előrejelzés nem a teljes piacra, csupán a vezeték nélküli könyvletöltésre alkalmas eszközökre vonatkozik.)

„Jelenlegi formájában az e-reader jó olvasási élményt biztosít, egyszerűen hordozható és hosszú ideig működik egy akkumulátortöltéssel, de fenyegeti a pozícióját, hogy multifunkciós készülékeken – például mobiltelefonokon, táblagépeken, netbookokon és egyéb hordozható hardvereken – is elérhetővé válnak az elektronikus könyvek. Valószínűleg az Apple iPad az egyik legkomolyabb kihívója e specializált termékeknek” – magyarázta Gavin Byrne, a cég elemzője.

A jóslat szerint az e-könyv-olvasók gyártóinak alkalmazkodniuk kell majd a kialakult helyzethez, ha piacon akarnak maradni. Például fejleszthetnek olcsóbb, alapfunkciókat kínáló e-readereket (mint amilyen az Egyesült Államokban 150 dollárért kínált Kobo), melyek nem vezeték nélküli hálózatokon, hanem egyéb módon (például USB-kábelen vagy pendrive-on keresztül) tölthetők fel tartalommal, vagy extra szolgáltatásokkal felturbózva az eszközöket elmozdulhatnak a táblagépek kategóriája felé.

„Kétségtelenül vannak módszerek az egyre növekvő fenyegetés kivédésére. A piac lehetőségeit azonban hosszú távon korlátozza az, hogy egyelőre a mobilszolgáltatóknál nem érhetők el kedvezményes konstrukciók e termékekre, valamint az iPad megjelenése és a piac dinamikája is. Összességében az Informa Telecoms & Media szkeptikus a mobilhálózati kapcsolatot támogató e-readerek növekedési potenciálját illetően” – mondta Byrne.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X