nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Névháborúk az űrben
Lecsap az Intergalaktikus Rendőrség!

Egyre durvul a helyzet az űrfronton. A csapatok harcban állnak, a Vulkán pedig tényleg elbukott! Nem fikció, valóság: égitest-elnevezési csaták valós időben – továbbá szavazás az első magyar sorozatról a csillagok között.

nyest.hu | 2013. július 13.
|  

Amikor 2011-ben és 2012-ben a Hubble Űrtávcső felfedezte a Plútó újabb kis holdjait, még csak egy jelentéktelen számot (P4 és P5) kapott a két apró szatelit. Csakhogy a csillagászatnak is vannak írott-íratlan hagyományai, s ezek közé tartozik például az, hogy a felfedezett égitestek elnevezése a felfedező előjoga – amit természetesen átengedhet másnak, megvitathatja másokkal – ahogy ez annak idején például magával a Plútóval is megtörtént, hiszen az eredeti névadási javaslat egy akkor 11 éves angol kislánytól, Venetia Burney-től származott.

A két új hold elnevezésének előjoga tehát a hagyományok szerint Mark Showalterre, a kaliforniai Mountain View-ban található SETI Intézet kutatójára szállt. Showalter úgy döntött, hogy az elnevezésbe bevonja a nyilvánosságot is, ezért össze is raktak egy szavazóoldalt a legnépszerűbb javaslatokkal.

Star Trek

A csoport szorgalmasan gyűjtötte a javaslatokat is. Az egyik ilyen William Shatnertől érkezett. Az eredeti Star Trek-sorozat kapitányát alkotó színész (a beágyazott – egyébként a filmtörténelem egyik legrosszabb harci jeleneteként aposztrofált – videón éppen gigászi küzdelmet folytat egy űrlénnyel) a Vulkán elnevezést javasolta, ami a kultikus sorozat egyik vezéralakja, Mr. Spock bolygója.

Az ötlet kikerült a megszavazható javaslatok közé. Ahogy számítani lehetett rá, a világ Star Trek-rajongói – legalább olyan gigászi küzdelemben, mint amilyet a beágyazott videón figyelhetünk meg – megszavazták a Vulkán elnevezést, csúnyán lenyomva minden más javaslatot (így a Kerberoszt és a Sztüxöt).

Az Intergalaktikus Rendőrség közbelép

„Nekem tetszett a név, ezért fel is ajánlottuk a Nemzetközi Csillagászati Uniónak” – nyilatkozta Showalter az opb.org magazinnak. „De persze, azért végig sejtettem, hogy ezt nem veszi majd könnyen be a gyomruk”.

A 19. században sok tudós úgy gondolta, hogy a Nap és a Merkúr között valahol létezik még egy bolygó. Ezt a hipotetikus planétát történetesen Vulkánnak nevezték el.

„Mivel a Vulkán elnevezést már használja a tudományos irodalom, a név foglaltnak tekintendő” – magyarázza a bizonyítványt Thierry Montmerle, a Nemzetközi Csillagászati Unió főtitkára. Nem beszélve arról az elvárásról, hogy a Plútó holdjait mitikus alvilági karakterekről kellene elnevezni, a tűz és a tűzhányók római istene pedig nem felelt meg ennek az csillagászati uniós elvárásnak. A Szövetség szerint ráadásul az elnevezéssel a Star Trek-sorozat szerzői jogait is sérthették volna. Így aztán a két új holdacska a Kerberosz és Sztüx nevet kapta a nagykönyvben.

A Plútó és holdjai a Hubble képén
A Plútó és holdjai a Hubble képén
(Forrás: NASA)

A felkelők szerveződnek

Sok csillagászt felháborított az Unió állásfoglalása. Egyrészt meglepőnek találják, hogy ha a Star Wars filmekből ismert Tatooine bolygóról különösebb aggodalom nélkül el lehetett nevezni egy két nap körül keringő exobolygót, akkor mi a gond a Vulkánnal? Különösen bosszantó a kérdés most, hogy egyre több égitestet kell és lehet elnevezni: a csillagászok kapva kapnak ezeken a lehetőségeken, hiszen az újonnan felfedezett égitestek névadási folyamata kimondottan jót tesz a szakmának. Sokan választanak olyan népszerű neveket, amivel jól el lehet adni a felfedezéseiket a sajtónak.

Egy nemrég indult vállalkozás, az Uwingu például lehetővé teszi azt, hogy a nyilvánosság tegyen javaslatot a Naprendszeren túl felfedezett égitestek elnevezésére, majd szavazásra bocsátja azokat. A javaslatokért, szavazati lehetőségekért befolyó pénzekből pedig tudományos projekteket finanszíroz. A cég ügyvezetője, Alan Stern bolygókutató szerint az Unió túl messzire megy: ugyan a feladata az lenne, hogy a csillagászok közösségét szolgálja, mégis úgy viselkedik, mint valamiféle intergalaktikus rendőrség.

A Plútó-ügy nem az első alkalom egyébként, hogy az Uwingu vitába keveredik a Nemzetközi Csillagászati Unióval.

Ön milyen magyar sorozatról, szereplőről nevezne el égitestet, égi objektumot?

7 Szomszédok bolygó
13 Tenkes kapitánya hold
4 Berényi András rendszer
6 Tamás atya spirálgalaxis
38 Linda köd
68 Összesen:

További javaslatokat a cikk alatti hozzászólásokban várunk. 

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
7 Tar 2013. július 16. 20:48

Nyest szupernóva :-)

A Plútó mellett alvilági neveknek kellene szerepelnie? Akkor Al Capone :D

6 Szalakóta 2013. július 13. 22:46

@Pesta: hogy mennyire szerettem ezt a sorozatot, még az ismétlését is megnézném.

Xénia, az egy igaz uralkodó: ajándék

Dexter: jobb

Sziniszter, latinosan Sinister: bal

Annyi gond nem lenne velük. A nevekre amúgy sem nagyon vonatkozik a szerzői jog.

5 arafuraferi 2013. július 13. 21:52

@arafuraferi: kakukktojás

4 arafuraferi 2013. július 13. 21:52

Az egyik ugyan kakkuktojás, de csak nem lesz sértődés belőle.:-)

3 arafuraferi 2013. július 13. 21:49

@nyest.hu: "További javaslatokat a cikk alatti hozzászólásokban várunk. " Ugyan nem sorozathősök-filmek, de szerintem megteszi:

Nyest bolygó, Rén hold, Kálmán László rendszer, Fejes L. spirálgalaxis, Krizsa köd.

2 Annie 2013. július 13. 21:02

"A Szövetség szerint ráadásul az elnevezéssel a Star Trek-sorozat szerzői jogait is sérthették volna."

Ne marháskodjanak már, hogy lehetne egy római isten nevének a szerzői joga egy amerikai filmcégnél?

1 Pesta 2013. július 13. 20:21

Milyen magyar sorozatról, szereplőről...? Ez kérdés? Haldor-01. Dexter. Sziniszter. Xénia. Űrgammák!

:-D

Információ
X