nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Le az angolnak tűnő kínaival!

Sanghaj hamarosan világkiállítást rendez. Ennek érdekében rendet tesz az angol nyelvű feliratok háza táján. Van miért.

nyest.hu | 2009. szeptember 1.
|  

Az angol nyelvű(nek tűnő), de egyértelműen kínai gondolkodásmódot tükröző, angolul „Chinglish” névvel illetett (a Chinese és az English, azaz a kínai és angol szavak keresztezéséből született) feliratokkal tele van Kína. A külföldieket inkább mulattatja a dolog (íme egy gyöngyszem – magyar fordítása kb. „óvatosan csússzon el”, míg a vélhető jelentés kb. „vigyázat, csúszik”), a kínai hatóságok azonban a közelgő világkiállítás miatt rendet szeretnének tenni köztük – számolt be róla a BBC.

A precíz kínaiak önkéntes diákokat kérnek fel, hogy végigjárják a várost, és ellenőrizzék az angol nyelvű feliratok helyességét. Ha hibát találnak, értesítik a város önkormányzatát, akik majd eldöntik, kinek a felelősségi körébe tartozik az adott szöveg kijavítása.

A feliratok eltűnésével a turisták minden bizonnyal szegényebbé válnak egy-egy jóízű nevetéssel. A fordítások ugyanis többnyire azért rossz minőségűek, mert vélhetőleg géppel készültek, és senki sem ellenőrizte a pontosságukat. A jövőben azonban megritkulnak – vagy talán végleg el is tűnnek – az olyan jó tanácsok, mint például a sanghaji metrón olvasható hivatalos értesítés: „ha Önt ellopják, haladéktalanul hívja a rendőrséget!”.

Információ
X