nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Lajčák szerint véget ért a nyelvtörvényről szóló vita

A szlovák külügyminiszter szerint az EBESZ főbiztosának múlt heti állásfoglalásával véget ért a vita arról, hogy Szlovákia a közelmúltban elfogadott nyelvtörvénnyel megsértette volna nemzetközi kötelezettségvállalásait.

MTI | 2009. július 29.
|  

„Knut Vollebaek, az EBESZ kisebbségi főbiztosa a múlt héten állásfoglalást adott ki az államnyelvtörvény módosításával kapcsolatban. A jelentés végén megállapítja, hogy a módosítás törvényes célt követ, és összhangban van a nemzetközi normákkal. Ehhez ugyan figyelmeztetéseket és ajánlásokat is csatol, de a vita lényege nem erről szólt; a módosítás megvalósításakor ezeket figyelembe fogják venni. Más szóval az a vita, hogy Szlovákia a törvény elfogadásával megsértette-e nemzetközi kötelezettségvállalásait, véget ért” – írta Miroslav Lajčák a Sme című szlovák liberális napilap szerdai számában.

A miniszter ennek ellenére úgy látja, hogy a véleménycsere folytatódni fog, hiszen a nemzeti kisebbségek nyelvének védelme nagyon érzékeny kérdés. Szerinte Szlovákia azon európai országok közé tartozik, ahol a nemzeti kisebbségek nyelvének védelme nagyon magas szintű, s a kisebbségek anyanyelvükön felsőfokú képzést is szerezhetnek. Lajčák egyben gratulált a révkomáromi Selye János Egyetem végzős diákjainak.

„Ugyanakkor nem tudom nem kimondani, mit adnának a magyarországi szlovákok azért, hogy gyermekeik már az általános iskolában jól elsajátíthassák a szlovák nyelvet” – jegyezte meg a miniszter.

„Miután a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság ülésén a magyar fél egyetlen konkrét példát sem hozott fel arra nézve, hogy a nyelvtörvény ne lenne összhangban a nemzetközi normákkal és a magyar-szlovák alapszerződéssel, arra a következtetésre jutottam, hogy erről szükséges tájékoztatni a főbiztost. A tárgyalásokon a nyelvtörvénnyel kapcsolatos miden kérdés tisztázódott, aminek eredménye Vollebaek pozitív kicsengésű állásfoglalása” – mutatott rá Lajčák. Hozzátette: biztosította Vollebaeket arról, hogy az államnyelvtörvény megvalósításakor Szlovákiában tiszteletben fogják tartani a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogait.

Információ
X