nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @szigetva: Az az érdekes, hogy a mai Olaszország déli részén találhatók un. "óriások sírja...
  2023. 01. 30, 12:50  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
  2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
  2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Úgy vélem, hogy még a Pángea időszakában létre jöhetett a kettős au vagy ua hang...
  2023. 01. 29, 12:37  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Janhunen ezt az irányt szerintem jól látja" Nem, semmi ilyesmivel nem foglalkozo...
  2023. 01. 29, 12:29  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Economist: a szlovák nyelvtörvény miatt elfajul a szlovák-magyar viszony

A szlovák nyelvtörvény miatt kezd elfajulni a régi keletű viszály Szlovákia és Magyarország között - írta pénteken megjelent legújabb kiadásában a The Economist.

MTI | 2009. július 31.
|  

A tekintélyes brit gazdasági-politikai folyóirat szerint a magyar ajkú lakosság az anyanyelv használati joga elleni közvetlen támadásnak tartja a törvényt, csakúgy, mint a szomszédos Magyarország politikusai.

Az írás szerint Szlovákia „balos irányzatú populista kormánya” azóta „szurkálja” Magyarországot, amióta 2006-ban hatalomra került. A hetilap megemlíti a közös magyar-szlovák történelemkönyv tervének jegelését, és a Benes-dekrétumok megerősítéséről hozott határozatot.

A The Economist részleteket ismertet a nyelvtörvényből, felidézve, hogy ötezer euróig terjedő bírságra számíthat, aki a szlovák nyelv nyilvános használatát előíró jogszabályt megsérti.  A magyar kisebbség egyik pártja, amely az alkotmánybírósághoz fordult, „XIX. századi nyelvi imperializmusnak” nevezte a törvényt, a szlovák vádak szerint azonban a magyarok „vágyakoznak vissza a XIX. századba”, amikor a Habsburg-érában uralták a térséget. Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint a valós problémát azok jelentették, akik erővel próbálták rászorítani a déli országrészben élő szlovákokat a magyar nyelv megtanulására – írta pénteki elemzésében a The Economist.

A lap szerint a nagy kérdés az, hogy mit jelent a szlovák nyelv „nyilvános” használatának kötelme. Köteles-e például egy magyar ajkúak által látogatott szavalókör megszervezni, hogy az összejövetelein elhangzottakat lefordítsák szlovákra? Talán nem, mégis furcsa azonban, hogy manapság az Európai Unióban ilyesmi miatt kelljen aggódni – írta a brit hetilap.
A The Economist szerint a választások előtti szereplési vágy is tüzeli a viszályt. Fico népszerűségi mutatói rekordokat döntenek, és ez segít elterelni a figyelmet olyan ügyekről, mint a korrupció és a gazdasági hanyatlás.

Mikulás Dzurinda, az előző miniszterelnök és az ellenzék jelenlegi vezetője szerint a szlovák nyelvre leselkedő igazi veszélyt nem a nyelvhasználatában korlátozott magyar lakosság jelenti, hanem az, hogy a kormányban ülő „mocskos szájú soviniszták” – köztük Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt vezetője – teszik közönségessé a szlovák nyelvet – áll a The Economist írásában.

Információ
X