nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Lajčák: az EBESZ leokézta a nyelvtörvényt

A módosított szlovák államnyelvtörvény Knut Vollebaeknek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosának az elemzése szerint összhangban van az európai jogrenddel, a törvény által követett célok jogosak, s a bírságok is összhangban vannak az európai normákkal – jelentette ki Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter rendkívüli sajtóértekezleten kedden Pozsonyban.

MTI | 2009. július 21.
|  

Lajčák elmondta: a szlovák szakértők kedden Hágában tájékoztatták Vollebaeket az államnyelvtörvény módosításáról. Közlése szerint a magyar szakértők szerdán találkoznak a főbiztossal.

„Szeretném tájékoztatni önöket, hogy a főbiztos hivatala megállapította: törvénymódosításunk összhangban van a Szlovák Köztársaság nemzetközi kötelezettségvállalásaival. Megállapította, hogy a törvény által követett célok jogosak. A főbiztos hivatala szintén megállapította, hogy a módosításban foglalt szankciók kompatibilisek az európai normákkal” – közölte újságírókkal Lajčák. Hozzátette: a főbiztos hivatala ugyanakkor azt tanácsolta a szlovák félnek, hogy a törvénynek a gyakorlatba történő átültetésekor legyen nagyon óvatos, és a végrehajtási utasításokban pontosítsa a jogszabály terminológiáját, hogy ne legyen félreérthető.    
A miniszter szerint a főbiztos „egy vessző megváltoztatását sem követelte”, s éppen ezért az úgymond szlovákellenes kampány „még szörnyűbbnek látszik”.

„Felvetődik a kérdés: a magyar diplomácia szakértői valóban meggyőződtek-e a törvény bírálatának jogosságáról, vagy világosan látták a labilis alapokat, s ezért a tárgyilagos érvek hiányát hangerővel próbálták meg elfedni, hogy megfeleljenek a politikai megrendelésnek” – fejtette ki a pozsonyi diplomácia vezetője.

Marek Maďarič szlovák kulturális miniszter szerint a nyelvtörvény elleni magyar kampány „tele volt hazugságokkal”, s ismételten azt állította: a jogszabály módosítására a dél-szlovákiai szlovákok védelmében volt szükség. Hangsúlyozta: a szlovákok nem fognak magyarul tanulni, ez az idő lejárt. A tájékoztatón éles támadást intézett a szlovák sajtó ellen is, mert az szintén kifogásokkal élt, és bírálta a nyelvtörvény módosítását.

Az egész ügy nagy kárt okozott a szlovák-magyar kapcsolatoknak, de ezért nem Pozsony a felelős – fejtette ki egy kérdésre válaszolva Lajčák. Megjegyezte: a tervezett szlovák–magyar miniszterelnöki találkozó kérdésében semmiféle elmozdulás nem történt.

Információ
X