nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Koszovó nyomást gyakorol az elektronikus médiára

Hashim Thaci koszovói miniszterelnök politikai és pénzügyi nyomást gyakorol a koszovói közszolgálati elektronikus médiára - állítja Jean Réveillon, a genfi székhelyű Európai Műsorszórók Szövetsége (EBU) vezérigazgatója.

MTI | 2009. október 27.
|  

Az MTI brüsszeli tudósítójához is eljuttatott hétfői nyílt levelében Réveillon úgy vélekedett, hogy Thaci ezzel a magatartással csökkenti országa nagyobb nemzetközi elismertetésének az esélyét.

Az albán többségű Koszovó tavaly februárban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de továbbra is vannak EU-, illetve NATO-országok, amelyek nem ismerik el ennek jogszerűségét.

A vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy tíz évvel ezelőtt - a koszovói háború lezárását követően – az EBU segítségével jöhetett létre az RTK koszovói rádió- és televíziós műsorszóró, amely az évek során sikeres, független, pluralista, többnemzetiségű alapon álló médiaintézménnyé fejlődött. Az elmúlt hónapokban azonban – folytatta – megkezdődött a politikai beavatkozás az RTK működésébe.

„Sajnálattal állapítom meg, hogy az Ön kormányának nyomásgyakorlása az RTK-t kiegyensúlyozott hírszolgáltatóból a kormányzó párt, illetve az ön személyes médiakiszolgálójává változtatta” – írta nyílt levelében Jean Réveillon. Felszólította Thacit, hogy állítsa helyre az RTK függetlenségét.

Információ
X