nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Korrupt kínai vezetőket buktatnak le a netezők

Az elmúlt hónapokban korrupt és szexbotrányba keveredett hivatalnokok tucatjait buktatta le az internetező közösség Kínában – a szakértők szerint ugyanakkor szigorúbb szabályozás szükséges a korrupció elleni harc sikeréhez.

MTI | 2012. december 15.
|  

Az elmúlt hónapokban szinte nem telt el hét anélkül, hogy ne lehetett volna egy-egy korrupt vagy szexbotrányba keveredett hivatalnok bukásáról szóló hírt olvasni Kínában. A félmilliárdot is meghaladó kínai internetező közösség kimondatlanul virtuális versengést indított a hivatalos posztot betöltő fegyelemsértők ellen.

Szeptemberben ők buktatták le például Ja Ta-cajt, Senszi tartomány munkavédelmi hivatalnokát, aki az internetre felkerült fényképeken látható tucatnyi luxusórája és drága kiegészítői miatt lett gyanús. Októberben Caj Pinről, Kanton város egyik kerületi vezetőjéről derítették ki, hogy ő és családja összesen 22 ingatlannal rendelkezik, ami nem származhat Caj rendes fizetéséből. Novemberben Csungking egyik kerületi pártvezetőjéről szivárogtattak ki szexvideót, majd a santungi kormányzat mezőgazdasági irodájának vezetőjének, Tan Ceng-tönek szeretőjéhez írt levele vált nyilvánossá. Legutóbb pedig a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület egy rendőri vezetőjéről derült ki: egy ikerpárt tart szeretőkként, akiknek lakását hivatali kiadásként számolja el.

A korrupt hivatalnokok elleni vadászat a blogokon, hírportálokon, üzenetküldő oldalakon és a mikroblogokon is folyik, s minden valószínűséggel a jövőben sem fog alábbhagyni. Az internetes közösségnek ugyanakkor – bár tagadhatatlanul igen nagy segítséget nyújt a nyomozó szerveknek – korlátozottak a lehetőségei a korrupció ellenes küzdelemben – mondta a kínai Cajhszin magazinnak Li Tuo, a kormányzati tudományos társaság professzora. Pusztán az online közösség elszántsága nem képes tisztább vezetést eredményezni – véli Li. Az új pártvezetőknek intézményi lépéseket kell tenniük a korrupció visszaszorításáért, erre példa lehet többek között a hivatalnokok vagyonnyilatkozat megtételére való kötelezése.

A sina.com hírportál témával kapcsolatos cikke arra emlékeztet: a feltételezésekre alapuló vádak hibahatára széles, így óvatosabban kellene az internetre felkerülő információkkal bánni. Példa erre Li Jün-csing, egy Kuangcsou tartománybeli nyugdíjas mérnök esete is, akit nemrég azzal vádoltak meg, hogy kenőpénzekből összesen 24 házat vásárolt magának. A férfi a vádakat követő vizsgálat során tisztázta magát, a pletykák következtében viszont személyes adatai kerültek nyilvánosságra, és hírneve is csorbát szenvedett.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X