nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Koreaiul beszél az elefánt

Az elefánt jóval nagyobb méretű, hosszabb csatornát alkotnak a hangképző szervei, és egyéb anatómiai jellemzőkben is eltér az embertől: kommunikációja során is jóval mélyebb hangokat használnak, mint az emberek. Mégis képesek utánozni az emberi beszédet.

nyest.hu | 2012. november 5.
|  

Korábban már beszámoltunk Kosikról, az ázsiai elefántról, aki képes beszélni: legalábbis öt szót ki tud mondani. Magyar ember tele szájjal nem beszél, az elefánt ellenben igen: ő a szájába vett ormánnyal képes kiejteni a megfelelő szavakat. Egészen pontosan a következőket:

annjong ’szia’
anja ’ülj le’
anija ’ne’
nuo ’feküdj le’
csoa

Mindezt nem csak ápolói állítják. Egy kísérletben felvették az elefánt által produkált hangokat és koreai anyanyelvűeknek lejátszották a hangot. A teszt résztvevői egyértelműen felismerték a szavakat.

Ami a laikusoknak érdekesség vagy szenzáció, az a kutatók számára tudományos kérdés. Leeht, hogy Kosik képességei segítenek megérteni, hogyan alakult ki az evolúció során a komplex hangfeldolgozási képesség, mely elengedhetetlen az emberi nyelvhez, illetve a zenei képességekhez. A Bécsi Egyetem kutatói Angela Stöger vezetésével publikálták kutatási eredményeiket a Current Biology című szakfolyóiratban.

Mint Stöger a ScienceDailynek elmondta, Az emberi beszédnek két fontos tényezője van, a hangmagasság és a  hangszín. Kosik képes arra, hogy összekapcsolja a megfelelő hangmagasság- és hangszínbeli mintákat, megfelelő módon utánozza idomárai hangképzését. Ez különösen azért figyelemreméltó, mert az elefánt jóval nagyobb méretű, hosszabb csatornát alkotnak a hangképző szervei, és egyéb anatómiai jellemzőkben is eltér az embertől. Az elefántok a kommunikációjuk során jóval mélyebb hangokat használnak, mint az ember. A Kosik által képzett hangokról azonban műszerek segítségével is ki tudták mutatni, hogy nem az elefántok megszokott hangjaihoz, hanem az emberi beszédhez hasonló.

Nonverbális kommunikáció
Nonverbális kommunikáció
(Forrás: Wikimedia Commons / Kerina yin)

Egyelőre azonban nincs bizonyíték arra, hogy az elefánt értené is, hogy mit mond, vagy hogy bármilyen jelentést tulajdonítana a hangoknak. Az sem világos, hogy miért sajátította el az elefánt ezeket a szavakat, de feltételezik, hogy ez még fiatal korában történhetett. Élete első öt évében Kosik volt az egyedüli elefánt az állatkertben. Ez az a korszak, amikor az elefántokban kialakul a kötődés – de csak emberekkel volt kapcsolata. A kutatók azt feltételezik, hogy az elefánt szociális beilleszkedésének részeként sajátította el a hangokat. Hasonló jelenség figyelhető meg más olyan állatoknál is, melyek képesek utánozni az emberi hangot.

Már korábban is több helyen megfigyelték, hogy az elefántok (a külön fajban tartozó afrikai és ázsiai elefántok egyaránt) képesek az emberi hang utánzására. Az afrikai elefántokról feljegyezték, hogy szokásuk a teherautók motorhangjának utánzása, egy kazahsztáni állatkertben élő ázsiai elefánt pedig állítólag képes volt orosz és kazah mondatokat is kimondani – igaz, ezt az esetet tudományosan sosem vizsgálták.

Koreaiul beszél az elefánt
Forrás: Wikimedia Commons / Dhruvaraj S / CC BY 2.0

Forrás

An Elephant That Speaks Korean

Kosik

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X