nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ó, te drága Klementinum!
Kolostor a föld alatt

A Klementinum nyugati szárnya alatt mintegy 25 méter hosszú kőfalra bukkantak, amely legnagyobb valószínűséggel a híres Dalimil-krónikában is emlegetett dominikánus kolostor része lehetett.

MTI | 2013. február 16.
|  

Cseh régészek a prágai Klementinum épületegyüttese alatti kutatásoknál megtalálták annak a 13. századbeli dominikánus kolostornak a maradványait, amelyről eddig az írásbeli említéseken kívül semmiféle bizonyíték nem létezett – közölte a cseh Nemzeti Könyvtár, amely jelenleg a volt jezsuita kollégium falai között működik.

„A dominikánus kolostor a 13. században az akkori Prága egyik legfontosabb egyházi intézménye volt. Virágkorában mintegy 150 szerzetes élt a falai között” – mondta Irena Manáková, a könyvtár szóvivője. Közölte, hogy a Klementinum nyugati szárnya alatt mintegy 25 méter hosszú kőfalra bukkantak, amely legnagyobb valószínűséggel a híres Dalimil-krónikában is emlegetett dominikánus kolostor része lehetett.

Bár a kolostorról gyakran írnak a korabeli dokumentumokban, alakja sehol sincs részletezve és semmiféle rajzból sem ismeretes. Manáková szerint új ismeretekre már tavasszal szert tehetnek, amikor megkezdődik a Klementinum egyik udvarának a feltárása is. „Valószínűsíthető, hogy az udvar alatt további falmaradványokra bukkanunk, amelyek segítenek közelebb hozni az egykori dominikánus kolostor alakját és kiterjedését” – fejtette ki a szóvivő.

A Klementinum udvara
A Klementinum udvara
(Forrás: Wikimedia Commons / Daniel Baránek / CC BY-SA 3.0)

Jan Havrda régész azt állítja, hogy a dominikánus kolostor román vagy gótikus stílusban épült, szerinte erre vallanak a földben talált leletek is. Nem zárja ki, hogy a kolostor a maga korában védelmi funkciókat is ellátott, hiszen az Óváros határán fekszik. „A lelet jelentősége azért is nagy, mert a Prága területén lévő legrégebbi kőépületről van szó” – jelentette ki a régész. A régi kolostort nagy valószínűséggel a 17. század első felében rombolták le véglegesen, amikor helyén hatalmas barokk épületegyüttest emeltek, ahol a diákszállásokon kívül templomok, iskolák, könyvtár, színház és nyomda is működött.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X