nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kölcsönösen támogatják egymást a magyarok és a horvátok

Iskolabővítés, felsőoktatási tervek, egyházi ingatlanok felújítása és a kisebbségi műsorok is szóba kerültek a horvát-magyar kisebbségi vegyes bizottság ülésén.

MTI | 2009. december 2.
|  

Iskolabővítésről, felsőoktatási tervekről, egyházi ingatlanok felújításáról és kisebbségi műsorokról is tárgyalt a horvát-magyar kisebbségi vegyes bizottság kedden Zágrábban megtartott 11. ülésén.

A határon túli magyarok ügyeinek tapasztalatait szakértői szinten fogja megosztani Magyarország a horvát féllel – mondta Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára.

„Megbeszéltük azt, hogy miként lehetne tovább segíteni a pécsi Miroslav Krleza horvát nyelvű középiskolát, amely a két kormány támogatásából épült fel és nyílt meg tavaly” – mondta Gémesi Ferenc a keddi ülésről. Európai uniós források bevonásával hamarosan megkezdődhet a hercegszántói horvát oktatási központ felújítása és kollégiumának felépítése – erre a célra a magyar kormány már elkülönített egy jelentős összeget –, Horvátországban pedig megépülhet a Vörösmarty (Zmajevac) iskola tornaterme, az eszéki magyar iskolaközpont pedig részben megújulhat.

Ugyancsak napirenden volt az anyanyelvű felsőoktatás kölcsönös beindításának kérdése; itt az akkreditáció és az oktatók biztosításának feladatait vitatták meg. „Emellett egy nagy csokorra való kérdés vetődött fel az egyházi kérdésekben, mindenekelőtt a református egyház templomainak, illetve más ingatlanainak felújítása magyarlakta településeken, s ebben az ügyben a horvát fél vállalt is támogatást” – sorolta Gémesi.

A felek Sója Dénesnek, a horvátországi magyarok parlamenti képviselőjének közreműködésével megvitatták a magyarlakta horvátországi települések infrastrukturális fejlesztésének támogatásával kapcsolatos problémákat.

A magyar fél felvetette: fel kellene készülni arra, hogy Horvátország EU-belépése után hogyan lehet majd az uniós forrásokat a határon átnyúló együttműködési programok és a regionális fejlesztési programok keretében kisebbségi célokra fölhasználni – mondta a MeH szakállamtitkára.

Az ülésen szóba került a kisebbségek televíziós műsorainak helyzete is. Ezzel kapcsolatban az államtitkár emlékeztetett arra, amit Bajnai Gordon kormányfő november 27-én a szlovén-magyar kormányülésen mondott. A Magyar Televízió rendelkezésére álló pénzből „el lehet és el is kell látni a közszolgálati feladatokat, benne a kisebbségi műsorok zavartalan sugárzását is” – idézte szavait Gémesi Ferenc.

A hétfőn elfogadott 2010-es magyar költségvetés kapcsán hangsúlyozta, hogy a gazdasági helyzet ellenére 2009-hez képest változatlan összegűek maradtak a határon túli magyaroknak és a hazai kisebbségeknek szánt összegek. Horvátország is erre törekszik saját jövő évi költségvetésében – tette hozzá.

Horvátország törvényi szabályozásban kíván foglalkozni a határain túl élő horvátokkal, ezért Magyarország szakértői egyeztetésen fogja megosztani a határon túli magyarok ügyeinek tapasztalatait egyebek közt a kedvezménytörvényről és a határon túli magyarok oktatási és nevelési támogatásáról.

Információ
X