nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kitart az önálló tanszékek mellett Marosvásárhely

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar oktatói november 8-ai esti tanácskozásukon egységesen úgy határoztak, nem vesznek részt a román többségű szenátus által kezdeményezett - az oktatási törvény előírásaival és a miniszter utasításaival is ellentétes - vegyes tanszékek megalakításában - olvasható a hirado.hu-n.

Edupress | 2011. november 10.
|  

A magyar oktatók továbbra is ragaszkodnak az önálló magyar tanszékek megalakításához, amire a nemrég elfogadott román oktatási törvény is lehetőséget ad, azonban a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem román többségű szenátusa még akadályozza. A román oktatási minisztérium RMDSZ-es államtitkára, Király András megerősítette a Krónika értesülését, hogy az egyetem rektora ma Bukarestben tárgyal, és eldőlhet, sikerül-e jobb belátásra bírni a vezetőt, más kérdés ugyanakkor, mit szól majd a román többségű szenátus. Brassai Attila professzor szerint a magyar oktatók többsége már aláírta a közös nyilatkozatukat, a többiek csatlakozása folyamatban van. A román többségű vezetés a magyar oktatók ellenszavazatai mellett egy hete elfogadta az egyetem chartáját, de azt titkosan kezelik – tette hozzá Brassai.

Kedd óta tart egyébként a támogató aláírásgyűjtés a magyar hallgatók körében, amit a diák-érdekképviseleti civil egyesület kezdeményezett, miután a román rektor azt állította, a magyar diákok nem is akarják a „szeparációt”, azaz a különválást.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X