nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kisebbségben az angolok Nagy-Britanniában

Mintegy 1500 azoknak a brit iskoláknak a száma, ahol az angol anyanyelvű diákok kisebbségbe kerültek a bevándorlókhoz képest.

nyest.hu | 2010. április 12.
|  

Kisebbségben az angolok angol földön – egy friss jelentés szerint ez a helyzet állt elő. 10 év alatt ugyanis majdnem megkétszereződött azoknak a nagy-britanniai iskoláknak a száma, ahol az angol anyanyelvű diákok kevesebben vannak, mint a bevándorlók gyerekei – jelenti az Express című napilap. Egy 2009-es adat szerint egészen pontosan 1545 iskoláról van szó, amelyből 1284 általános iskola, 210 középiskola és további 51 egyéb speciális iskola. Tizenkét évvel ezelőtt, 1997-ben még csak 866 ilyen iskolát tartottak számon az Egyesült Királyságban.

Majdnem fél millió kisdiák, azaz a szigetország általános iskolás korú nebulói közül nagyjából minden hetedik nem angol anyanyelvű. A középiskolásoknál csak minden 10. tanuló nem angol. A bevándorlók többsége Londonban és környékén telepszik le; itt már most legalább 370 ezer ilyen diák él – de más nagyobb városban sem különböző a helyzet.

A pedagógusok és a szakértők szerint ez a helyzet rendkívül megnehezíti az oktatási feltételeket. Akadnak iskolák, ahol 56 különböző nyelvet beszélnek a diákok. A cikk a Munkáspárt engedékeny bevándorlási politikáját teszi felelőssé az elmúlt tíz évben kialakult helyzetért.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X