nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @arafuraferi: 21 Hát bizony, az írott források, és képek, néha(?) becsapják az embert..
  2022. 12. 05, 20:36  Álszölkup garázdálkodik a Wikipédián
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Királyi audienciával a többnyelvűségért!

„Királyi audienciával” népszerűsítette a többnyelvűséget az Igen, Tessék! mozgalom Kolozsvár főterén február 11-én délután.

MTI | 2014. február 16.
|  

A Mátyás király kolozsvári lovas szobra előtt összegyűltek mikrofonba beszélve anyanyelvükön tehettek fel kérdéseket a királynak és a lovának, és a szobor mellé felállított hangfalakon azon a nyelven hallhatták a választ, amelyiken a kérdést megfogalmazták. A király és a ló magyarul, románul, angolul, németül, olaszul és franciául „válaszolt” a kérdésekre. Válaszaik többnyire diplomatikusak, néha tréfásak voltak.

A mintegy százfős hallgatóság megtudhatta, hogy Mátyás király színesnek látja 2014-ben szülővárosát, amely azonban lehetne színesebb is. Arra a kérdésre pedig, hogy milyen egyetemre iratkozna be, kijelentette: a világegyetem iránt érdeklődik.

Bethlendi András, az Igen, Tessék! mozgalomnak jogi támaszt nyújtó egyesület ügyvezetője, a rendezvény egyik szervezője az MTI-nek elmondta, a Kolozsváron született Mátyás király születésnapjának és az anyanyelv napjának közeledtével próbálták e performansszal felhívni a figyelmet a többnyelvűség fontosságára.

„Köztudott, hogy Mátyás király a kora nemzetközi használatú nyelveit és a Kolozsváron beszélt nyelveket is folyékonyan beszélte” – magyarázta Bethlendi András. Hozzátette, a performanszról kis videó készül, amelyet egy internetes megosztó portálon hoznak majd nyilvánosságra. Abból fog kiderülni, hogy ki volt a király és a ló hangja.

Királyi audienciával a többnyelvűségért!
Forrás: Wikimedia Commons / Istvánka / CC BY-SA 3.0

Az Igen, Tessék! mozgalom 2011-ben indult Kolozsváron, és azt tűzte ki célul, hogy a kisebbségek anyanyelvhasználatát bátorítsa elsősorban a kereskedelmi szférában. A mozgalomhoz csatlakozó kereskedelmi egységek Igen, tessék! feliratú matricával, kitűzővel jelzik ügyfeleik számára, hogy beszélnek magyarul. Általános jelenség ugyanis, hogy a kisebbségben élő magyarok az üzletekben, hivatalokban románul szólalnak meg, ha nem tudják, hogy a megszólított személy beszél-e magyarul. A mozgalom azóta Maros, Szatmár és Bihar és Temes megyére is kiterjedt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X