nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kanadában előretör egy kevéssé ismert kisebbség

Azt sokan tudják, hogy Kanadában az angol és a francia nyelv is hivatalos. Talán még azon se lepődünk meg, hogy az évtizedek óta tartó jelentős kínai bevándorlás miatt a mandarin a harmadik leggyakoribb anyanyelv. De vajon mi a negyedik?

nyest.hu | 2011. május 30.
|  

A kanadai népszámlálás még nem fejeződött be, de az előzetes előrejelzések szerint egy meglepetést mindenképp fog tartogatni a kanadaiak anyanyelvével kapcsolatban. Úgy tűnik idén először a pandzsábi nyelv a korábbi hatodikról a negyedik helyre léphet előre. Már a 2006-os népszámláláson 367 ezer ember jelölte meg a pandzsábit anyanyelvének, ami Kanada lakosságának több mint egy százaléka, de ez az arány idén valószínűleg sokkal magasabb lesz.

2006-ban a pandzsábi anyanyelvűeket még megelőzték az olasz és német anyanyelvűek is, de a pandzsábi kisebbség bevándorlása és népszaporulata is lényegesen magasabb volt az utóbbi öt évben.

Az otthon beszélt nyelvek között a pandzsábi már 2006-ban is a negyedik helyen állt (0,8%), megelőzve a spanyolt (0,7%), olaszt (0,6%), arabot (0,5%) és németet (0,4%). A pandzsábi nyelvet – annak különböző dialektusait – egyébként Indiában és Pakisztánban is nagy számban beszélik, összesen több mint 100 millióan. Ezzel a pandzsábi a világ 10-12 legelterjedtebb nyelve lehet.

A statisztika azt azonban nem jegyzi, hogy Kanada pandzsábi nyelvű kisebbsége milyen arányban indiai vagy pakisztáni származású, de 2001-es statisztikák szerint túlnyomó részük szikh volt, ami a többségben indiai származást valószínűsíti.

Források:

The Times of India: Punjabi set to become 4th top language in Canada

Statistics Canada: Detailed language spoken most often at home

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X