nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Készül a nemzetiségi törvény Szlovéniában

Elkészítették a szlovén parlament szlovén és magyar képviselői a nemzetiségi törvény munkaanyagát, amelyet a szlovén országgyűlés nemzetiségi bizottsága jó alapnak minősített - írja a Népújság című szlovéniai hetilap legújabb számában.

MTI | 2009. szeptember 24.
|  

A készülő általános nemzetiségi törvény elsősorban a nemzetiségi jogok gyakorlatban való érvényesítésén próbál javítani, és a legfontosabb törvényi rendelkezéseket egy törvénybe gyűjti össze.

Az általános nemzetiségi törvény tervezetében hangsúlyos a szlovéniai nemzetiségek identitásának megőrzése, illetve az etnikailag vegyesen lakott területek jelentősége. Az elkészült munkaanyag javaslatokat tesz olyan kérdésekre, amelyeket rendezni kellene az általános törvényben, mint például a kisebbségi nyelvek köz- és hivatalos használata, az anyanyelvi oktatás és tájékoztatás, a kisebbségek kulturális fejlődése, és gazdasági alapjaik, szimbólumaik, továbbá a kisebbségek hátáron átnyúló együttműködései.

A lap idézi Göncz Lászlót, a szlovéniai parlament magyar nemzetiségű képviselőjét, aki a nemzetiségi bizottság legutóbbi ülésén arról beszélt, hogy a bizottság támogatása után a munkaanyag minél előbb a kormány nemzetiségi bizottsága elé kerüljön, hogy a parlament akár a jövő év végéig elfogadhassa. Göncz László 2008 végén az MTI-nek még azt nyilatkozta, hogy reálisan három év múlva, 2001-ben dönthet a szlovén törvényhozás a nemzetiségi törvényről.

Az általános nemzetiségi törvény mellett Szlovéniában készül az olasz és a magyar nemzetiségek jogainak érvényesítéséről szóló törvény, illetve az olasz és a magyar nyelv köz- és hivatalos használatát szabályozó törvény.
A szlovén parlament 90 fős alsóházába a magyar és az olasz kisebbség egy-egy képviselőt választhat.

Információ
X