nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kalapács alatt Saint-Exupéry sivatagi kézirata

Elárverezik Antoine de Saint-Exupéry sivatagi kéziratát, amelyet a francia író közvetlenül a líbiai repülőgép-balesete után, a homokdűnék közt írt 1936 telén.

MTI/dpa | 2009. június 17.
|  

A drámai eseményekről beszámoló 57 oldalas feljegyzést a Sotheby's aukciós ház szerdán Párizsban kínálja eladásra. Az Au centre du desert (A sivatag közepén) című kézirat árát 200 és 300 ezer euró (56,2–84,3 millió forint) közé becsülik. A befolyt összegből az író nevét viselő ifjúsági alapítványt támogatják.

A sivatagi feljegyzések az író, újságíró és megszállott pilóta 1939-ben megjelent Az ember földje című könyvének alapjául szolgáltak. A széljegyzetekben és áthúzásokban bővelkedő kézirat az eddigi legteljesebb beszámoló az író többnapos sivatagi megpróbáltatásairól, mielőtt rátalált volna egy beduin.

Az 1936. január 30. és február 4. között született bejegyzések szövegét korábban lerövidítve folytatásokban közölte a L'Intransigeant című folyóirat. Az ember földje című mű már azelőtt nemzetközi hírnevet hozott Saint-Exupérynek, hogy 1943-ban megjelent volna A kis herceg.

Információ
X