nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Jövőre több pénz jut a magyar kultúrára Szlovákiában

Várhatóan félmillió euróval több jut jövőre a kisebbségi kultúrák támogatására Szlovákiában, mint idén. A pályázati felhívásokkal meg kell várni a hatásköri törvény módosítását, de legkésőbb év végéig ki akarják írni azokat - olvasható az Új Szó című pozsonyi lap hétfői számában.

MTI | 2010. október 5.
|  

A pályázati felhívásokkal meg kell várni a hatásköri törvény módosítását, de legkésőbb év végéig ki akarják írni azokat – olvasható az Új Szó című pozsonyi lap hétfői számában.

Az újság szerint az emberi jogokért és kisebbségi ügyekért felelős miniszterelnök-helyettesi hivatal számára mintegy 2,6 millió eurót irányoz elő a jövő évi állami költségvetés. Ezt egészítik ki különböző célzott támogatások, mintegy 300 ezer euró jut a rasszizmus, az idegengyűlölet elleni programokra.

A kulturális tárca hatásköréből ide kerül a kisebbségi támogatási program, az idei 3,5 millió eurós keret jövőre magasabb lesz. „Legalább 4 millió euró jut majd a pályázatokra, a programok megvalósítására” - mondta a lapnak Rudolf Chmel (Híd) kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes. Hozzátette: „Persze ez nem olyan sok, lehetne több is, de most minden minisztériumnak takarékoskodnia kell. Meg kell elégednünk azzal, hogy az összeg valamivel több lesz, mint az idei évben.”

Idén a hatásköri törvény módosítása után a kisebbségi kulturális támogatási program mellett az Ifjú Szívek Magyar Táncegyüttes kerül át a kulturális tárcától Chmel hatáskörébe, a többi kisebbségi kulturális intézmény (például a révkomáromi Jókai Színház, a kassai Thália Színház) várhatóan jövőre. „Erről később születik döntés. A színházak szeretnék ezt, de a folyamat bonyolultabb. Annak idején kulturális miniszterként még úgy gondoltam, hogy regionális szinten, a megyék és a városok jobban gondjukat viselik, de ez nem mindenhol történt így” - mondta Chmel.

A pályázatok kiírásával meg kell várni a hatásköri törvény módosítását, mivel a kisebbségi támogatások kiosztása most még a kulturális minisztérium hatáskörébe tartozik. A tervezet hamarosan a parlament elé kerül, legkorábban december elsején léphet életbe.

„A pályázati felhívásokat legkésőbb december végéig szeretnénk nyilvánosságra hozni, de kérjük az érintett szervezeteket, hogy már most készítsék elő pályázataikat a gyors lebonyolítás érdekében” - mondta a miniszterelnök-helyettes.

Az Új Szóban közölt kimutatás szerint 2006-ban, Mikulás Dzurinda második kormányának utolsó évében, amikor a Magyar Koalíció Pártja is tagja volt a kabinetnek, a kisebbségek 5,31 millió eurós támogatást kaptak Szlovákiában.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X