nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
  2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
  2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Úgy vélem, hogy még a Pángea időszakában létre jöhetett a kettős au vagy ua hang...
  2023. 01. 29, 12:37  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Janhunen ezt az irányt szerintem jól látja" Nem, semmi ilyesmivel nem foglalkozo...
  2023. 01. 29, 12:29  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Nemrég hivatkozásokat kértél mások állításai mellé. Erre most felsorolsz egy halo...
  2023. 01. 29, 11:05  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Jóslás e-mailekből

Egy azóta megszűnt vállalat e-mailes naplófájljainak segítségével készült amerikai kutatás igen érdekes eredményeket hozott: a címzettlisták segítségével ugyanis előre jelezhető a vállalatot fenyegető válság – számolt be róla a New Scientist.

nyest.hu | 2009. június 22.
|  

A kutatás a 2001-ben megszűnt, az amerikai energiapiac egyik óriásvállalatának számító Enron levelezőlistáit és e-mailes naplófájljait használta fel. Az eredmények azt mutatták, hogy a címzettek körének módosulása és az e-mailek forgalmának változása remekül mutatja a csoportdinamikát, illetve a szociális hálózatok módosulását. Emellett pedig a közelgő válságnak is barométere.

A vizsgálathoz a szövetségi nyomozás által összegyűjtött, a vállalat utolsó másfél évében írt e-maileket használták fel. Az elektronikus üzenetek szerzője a cég 150 vezető munkatársa, címzettje pedig a vállalat mintegy 15 ezer alkalmazottja volt. Fontos, hogy a kutatás során mindössze a levelek darabszámát és a címzettlisták összetételét vizsgálták, az üzenetek tartalmát nem.

A legjelentősebb változásokat a csőd előtt kb. egy hónappal lehetett kimutatni. Ekkor a céges levelezőlisták száma 100-ról 800-ra nőtt, a levelezőlistán szereplők pedig csak egymással osztottak meg információkat, mással nem. A fogadott és küldött üzenetek száma szintén jelentősen megemelkedett a levelezőlistán szereplők között.

Az e-mailekből tehát jól látható, hogy a dolgozók azonnal és öntudatlanul reagálnak a céget ért stresszre: a kommunikáció belterjessé válik, mert csak azok váltanak szót egymással, akik megbíznak egymásban, és az információ terjedési köre is beszűkül.

Hogy mire használható a kapott eredmény? Sokat segíthet a humánerőforrás-menedzsment munkájában, a kommunikációs sémákat pedig a vállalaton belüli növekvő elégedetlenség korai felismerésében és megoldásában lehet felhasználni. Mivel azonban az e-mailes naplófájlok használata jelenleg adatvédelmi akadályokba ütközik, ennek megvalósítása és szélesebb körű kutatása egyelőre csak álom marad.

Információ
X