nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Jogot sértett a Klik

A fenntartónak úgy kell megszerveznie az ellátást, hogy az iskola minden olyan jelentkezőt fel tudjon venni, akinek a felvételét jogszabályok előírják.

MTI | 2015. május 25.
|  

Az ombudsman szerint a kötelező felvételt biztosító iskolának minden esetben fel kell vennie a felvételi körzetében élő gyereket, az iskola fenntartójának pedig biztosítania kell a létszámnak megfelelő számú osztály indítását – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint egy panaszos azzal fordult Székely László alapjogi biztoshoz, hogy gyermekének felvételi kérelmét elutasította a felvételi körzetben lévő általános iskola helyhiányra hivatkozva. Az ombudsmani vizsgálat feltárta, hogy azért nem vehették fel a gyereket, mert a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) – az iskola fenntartója – nem tette lehetővé a körzet gyermeklétszámának megfelelő számú osztály elindítását.

Az alapvető jogok biztosa megállapította, hogy ehhez a jogsértő helyzethez járult hozzá az iskola igazgatójának önkényes elutasító döntése, amelyet a törvényes működésért felelős fenntartó is jóváhagyott. A jelentésben az áll, hogy a kormányhivatalnak a tanköteles korú gyermekek várható létszámát figyelembe véve úgy kell kialakítania az iskolák felvételi körzetét, hogy az intézmények el tudják látni feladataikat, az intézményvezetők eleget tudjanak tenni felvételi kötelezettségüknek. A fenntartónak pedig úgy kell megszerveznie az ellátást, hogy az iskola minden olyan jelentkezőt fel tudjon venni, akinek a felvételét jogszabályok előírják, ugyanakkor az osztálylétszámra vonatkozó rendelkezések se sérüljenek. Az alapvető jogok biztosa kiemelte, hogy a fenntartó nem mentesülhet jogi kötelezettségei alól. Ellenkező gyakorlat esetén nemcsak a tankötelezettség szenved csorbát, hanem a gyermekek és a szülők alapvető joga is – írták.

A jelentés azt is rögzíti, az iskola igazgatója arra sem hivatkozhat a körzetbe tartozó gyermekek jelentkezésének elutasításakor – mint tette ezt a panaszos esetében –, hogy a külön élő szülők nem nyilatkoztak a szülői felügyelet gyakorlásáról. Székely László azt is kezdeményezte, hogy a szervezet vezetője vizsgálja felül az iskolai beiratkozásnál megkövetelt, a szülői felügyeleti jog gyakorlásával kapcsolatos iskolai eljárásokat. A vizsgálat által érintett szervek vezetőitől pedig azt kérte, hogy a jövőben a jelentésben foglaltaknak megfelelően járjanak el.

Az ombudsman felkérte Hanesz Józsefet, a Klik elnökét, hogy a panaszos ügyében tegye meg a szükséges intézkedéseket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X