nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Jogi csatározás a Skype körül

A világ egyik legnépszerűbb csevegő- és telefonszoftvere eladása körül elszabadulni látszik a pokol. Perlik az Ebayt és az új vevőket is.

nyest.hu | 2009. szeptember 18.
|  

A szolgáltatás kitalálói minden követ megmozgatnak annak érdekében, hogy megakadályozzák a felvásárlást. Beperelték a vevőként jelentkező befektetőket is – írja az IT café.

Amikor két héttel ezelőtt hivatalossá vált, hogy egy magánbefektetői csoport több mint 2 milliárd dollárért megvásárolja a Skype többségi tulajdonrészét az Ebaytől, sokan azt találgatták, hogy vajon a VoIP- és üzenetküldő alkalmazást kitaláló és állítólag azt ismét kézbe venni akaró duó is ott áll-e a vételárat összeadó társaságok mögött. Tegnap kiderült: nem.

A svéd Niklas Zennström és a dán Janus Friis egy másik vállalkozása, a szolgáltatás alapinfrastruktúráját biztosító peer-to-peer kommunikációs technológia szabadalmait és jogait birtokló Joltid ugyanis szerdán szerzőijog-bitorlási pert indított az Ebay és az új tulajdonosaspiránsok ellen.

Bebiztosították magukat

Az ügy hátterében az áll – és ez csak az elmúlt hónapokban vált közismertté –, hogy az Ebay nem jutott hozzá minden, a Skype működését biztosító technológiához akkor, amikor 2005-ben körülbelül 3,1 milliárd dollárért megvásárolta a céget. Az amögött álló skandináv páros ugyanis a Skype 2003-as elindítása előtt két évvel gründolt egy másik vállalkozást, amelybe kimentette a szintén általuk kitalált KaZaA és a későbbi Skype alapját adó peer-to-peer technológiát, és a mai napig ez a cég, a Joltid Ltd. rendelkezik a protokoll szabadalmaival és jogaival.

Az Ebay is a Joltidtól licencelte a megoldást, de idén márciusban a felek között vita alakult ki. A Joltid szerződésszegéssel vádolta meg az aukciósházat, és erre hivatkozva felmondta a licencszerződést. A huzavona akkor odáig fajult, hogy a felek az Egyesült Királyságban bíróság elé vitték az ügyet, amelynek tárgyalását 2010 júniusára tűzték ki. A tegnap – ezúttal az Egyesült Államokban – elindított újabb szerzőijog-bitorlási per a vádat a vevőként kihirdetett magánbefektetői csoportra is kiterjeszti, és ezzel az akvizíció nyélbe ütését veszélyezteti.

Naponta 75 millió dollár kár

Több forrás szerint a Skype-ot vissza szerették volna vásárolni az alapítók is, akik magántőke-társaságok bevonásával igyekeztek előteremteni a pénzt az üzletág kivásárlására. A mostani per ezt a teóriát támasztja alá, és azt jelzi, hogy Zennström és Friis minden követ megmozgat azért, hogy visszaszerezze gyermekét. A duó 2007-ben – két évvel az után, hogy a céget Ebay megvásárolta – távozott a Skype-tól.

A Joltid szóvivője az AFP-nek azt mondta, hogy mivel a Skype – azzal, hogy felhatalmazás nélkül mások számára hozzáférhetővé tette, illetve lemásolta és módosította a kérdéses p2p technológiát – szerződést szegett, felbontották a licencmegállapodást, és azóta a vállalat szerzőijog-bitorlást követ el. „A Joltid határozottan érvényt fog szerezni szerzői és egyéb szellemi jogainak az általa feltalált technológiákkal kapcsolatban” – nyilatkozta. A cég a Skype terjesztésének betiltását és kártérítést követel, továbbá részesedést a vélelmezett jogsértés időszakában az Ebayhez befolyt bevételből. A vádiratban az szerepel, hogy a kárérték „minden nappal több mint 75 millió dollárral növekszik”.

Az Ebay szerint viszont a vád minden alapot nélkülöz, és a vállalat biztos benne, hogy a per nem lesz hatással a hónap elején bejelentett felvásárlásra. „A vádak és az állítások megalapozatlanok, és alapvető jogi hibákra és tárgyi tévedésekre épülnek. Változatlanul úgy tervezzük, hogy a tranzakció az idei negyedik negyedévben lezárul” – áll a hivatalos reakcióban. Az Ebay mindenesetre már a vita márciusi kirobbanását követően megkezdte egy saját peer-to-peer megoldás fejlesztését, hogy egy esetleges kedvezőtlen bírósági döntés esetén is biztosíthassa a Skype fennmaradását.

Címkék: Tech, Szoftver, Telefónia
Információ
X