nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Japán tudósok

A feltaláló ismerősei gyakran panaszkodtak leheletére és lábszagára. A feladatot ezúttal robotokra bízná.

MTI | 2013. május 8.
|  

Az ember leheletét és lábszagát érzékelő és azt pozitív vagy negatív megjegyzésekkel kommentáló, a tulajdonost fogmosásra vagy tisztálkodásra ösztökélő robotokat fejlesztettek ki japán kutatók – írta az Aszahi Simbun japán napilap. Az egyik, Kaori csan névre keresztelt, nő alakú robot négyfokozatú skálán értékeli az ember leheletét. Elégedettségét az „Olyan, mint a citrus!” felkiáltással fejezi ki, rossz lehelet esetén pedig a „Vészhelyzet! Ez elviselhetetlen!” felszólítással figyelmezteti gazdáját. A másik, kutya formájú, Suntaró kun nevű szerkezet az ember lábát szagolgatja, és ha megfelelőnek találja, a tulaj lábához bújik, ellenkező esetben azonban ugatással és színlelt eszméletvesztéssel jelzi: ideje lábat mosni és zoknit cserélni.

A CrazyLabo robotikai cég és egy kitakjúsúi egyetem kutatói által kifejlesztett szerkezetek a szagmolekulák érzékelésére képes szenzorok segítségével mérik és értékelik az emberek illatát. Meglepő módon a két robotot részben a 2011-es japán földrengés és cunami ihlette. A cég vezetője, Cucumi Kennoszuke ugyanis a katasztrófa miatt olyan szerkezetekkel akart előállni, amelyek nevetésre ösztökélik az embereket. Ugyanakkor az is szerepet játszott a fejlesztésben, hogy Cucumi ismerősei gyakran panaszkodtak leheletére és lábszagára.

A cég jelenleg egy újabb nevettetőroboton dolgozik: a szerkezet Pinokkióhoz hasonlóan hosszú orrot növeszt, ha hazugságokat hall. A CrazyLabo közlése szerint a szerkezet az agyhullámok figyelésével lesz képes megállapítani, hogy mikor mondanak neki igazat és mikor nem – írta az Aszahi Simbun.

Címkék: Tech, Humor, Japán, Robot
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X