nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ismét műfordítás-pályázat

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár meghirdeti 8. Műfordítás-pályázatát: Tomaso Kemeny „Azzurro rogo il mare” és „La Regina” című verseinek magyar fordítását várja a zsűri.

nyest.hu | 2013. július 4.
|  

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) első műfordítás-pályázatát 2006-ban, fennállásának 50. évfordulóján hirdette meg, hagyományteremtő szándékkal, a Nyelvek Európai Napjára. Azóta 7 európai nemzet irodalmának egy-egy versét ültették át a pályázók magyar nyelvre, azaz szólaltatták meg a költőket magyarul.

Elsőként Philip Larkin Leave című versének magyar fordítása volt a feladat, 2007-ben az orosz Valerij Brjuszov Ucsenyik Orfeja című költeménye, majd egy spanyol mű, a katalán származású Enrique Badosa Canto des las cinco estaciones versciklusából az Elegia en enero című költemény harmadik versét kellett magyarra átültetni. 2009-ben, kapcsolódva a Nemzetközi Chopin Évhez Adam Zagajewski Deszcz nad Paryżem című verse volt a feladat, 2010-ben pedig Németország újraegyesítésének 20. évfordulója alkalmából egy német vers, Jan Wagner Quittenpaste című költeménye került kiválasztásra. 2011-ben a cseh Karel Šiktanc: Adam a Eva, den druhý című verse, tavaly pedig a magyar származású francia lírikus, Lorand Gaspar Jérusalem című költeménye volt a fordítandó mű.

A műfordítás-pályázatot minden évben háromtagú zsűri bírálja és értékeli. Ennek állandó tagja Lator László örökös tiszteletbeli elnök és Virág Bognár Ágota, az OIK munkatársa. Lator László helyét a bírálóbizottságban az ötödik évtől Lackfi János kiváló költő, műfordító vette át. A harmadik zsűritag évről évre egy, a kiírásban szereplő nyelv irodalmának kiváló ismerője, szakértője és fordítója. Így Takács Ferenc műfordító, irodalomtörténész, az angol irodalom szakértője, dr. Dukkon Ágnes egyetemi tanár, az orosz irodalom szakértője, Tóth Éva, a spanyol irodalom kiváló ismerője és fordítója, Körner Gábor a lengyel irodalom ismerője és fordítója, Halasi Zoltán, a német irodalom szakértője, Vörös István költő és műfordító, a cseh irodalom kiváló ismerője és Tóth Krisztina költő, műfordító, a francia líra kiváló ismerője és tolmácsolója zsűrizett és bírált az elmúlt években.

A díjnyertes munkák, valamint a zsűri által kiválasztott 12-16 közlésre alkalmas pályamű évről évre megjelenik a Napút folyóirat Káva-téka mellékletében külön füzetként. Ez kiváló tanítási segédlet az adott nyelv irodalmához, költészetéhez és a műfordítási stúdiumokhoz is, ugyanis ritkán adódik lehetőség egy-egy vers 16 vagy akár 20 magyar fordítását is kézbe venni.

A pályázatot hagyományteremtő szándékkal indította útjára 2006-ban az Országos Idegennyelvű Könyvtár. Az elmúlt évek egyre növekvő számú pályázói igazolják, hogy a szándék megvalósulni látszik. Évről-évre többen „bújnak” az idegen nyelvű költő bőrébe és próbálják meg átültetni versét magyar nyelvre. Az első pályázatra 28 pályamű érkezett, majd 41, azt követően 42, a negyedikre már 98 fordításból választhatta ki a zsűri a legjobbakat. Az ötödik pályázat rekordszámú, 187 fiatal műfordítót ösztönzött munkára, és az ezt követő években is nagyon sokan vállalkoztak a fordításra. Összességében 2006-óta mintegy félezer pályázó küldte el művét.

A műfordítás pályázatot évről-évre támogatta az adott nyelv magyarországi kulturális intézete (Orosz Kulturális Központ, Cervantes Intézet, Lengyel Intézet, Goethe-Institut, Cseh Centrum, Francia Intézet). Amennyiben az adott nyelvnek van Magyarországon kisebbsége, akkor a kisebbségi önkormányzatok is támogatták a pályázatot (a különböző területi lengyel és német kisebbségi önkormányzatok), és mellettük az adott nyelvterület Magyarországon működő gazdasági szervezeteit is sikerült támogatónak megnyerni.

Külön említést érdemel a Magyar Fordítóház Alapítvány, mint állandó támogató, amely a kezdetektől minden évben biztosítja a pályázat különdíját, az egy hét ott-tartózkodást az alapítvány balatonfüredi fordítóházában.

Az OIK 8. műfordítás-pályázata

Idén az Országos Idegennyelvű Könyvtár a Nyelvek Európai Napja és a Magyar-Olasz Kulturális Évad alkalmából hirdeti meg 8. Műfordítás-pályázatát fiatal, műfordításkötettel nem rendelkező műfordítók számára, olasz nyelvből. Tomaso Kemeny Melody című kötetéből az Azzurro rogo il mare és a La Regina című verseknek magyar fordítását várja a zsűri (Lackfi János költő, műfordító, Szénási Ferenc italianista, műfordító és Virág Bognár Ágota, a Könyvtár munkatársa). Tomaso Kemeny magyar születésű olasz költő, a jelenkori olasz költészet egyik legjelentősebb alkotója. 1938-ban született Budapesten, de a történelmi kényszer emigrációba kényszerítette. Olaszul írja monumentális verseit.

Tomaso Kemenyt a történelem anyanyelvéből egy új identitásba, egy másik nyelvbe száműzte (nem is egybe, hanem kettőbe, hiszen, mint a Paviai Egyetem angol tanszékének vezetője, nemcsak az anglisztika egyik legismertebb nemzetközi tekintélye, hanem a legnagyobb angol költők kiváló fordítója is), de ott maradt a befejezetlen gyermekkor, amely költészetének titkos mélyeit másabbá formálta: tömörebbé, sűrítettebbé tette az olasz lírát, mely áradóbb, verbálisabb, szószaporább a magyarnál. Tehát egyrészt a hatalmasan kitárulkozó olasz költészeti hagyomány, másrészt a tudatalatti, a magyar költészet metaforás intenzitása teszi a jelenkori olasz költészet összetéveszthetetlen egyéniségévé, a legnagyobbak közül valóvá.

A versek az OIK honlapján olvashatóak és letölthetőek.

Pályadíjak:

I. díj: 50.000,-Ft

II. díj: 30.000,-Ft

III. díj: 20.000,-Ft

A díjak könyvutalvány formájában kerülnek kifizetésre. Különdíjat ajánlott fel a Magyar Fordítóház Alapítvány. A legjobb pályaművek megjelennek a Napút folyóirat Káva Téka mellékletében.

A pályázat jeligés. A jeligével ellátott pályaműveket 2013. augusztus 20-áig várjuk a következő e-mail címre: muforditas2013@oik.hu.
A jeligét és annak feloldását pedig a következőre: jelige2013@oik.hu.

Egy pályázó több pályaművet is beküldhet.

A pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére szeptember 26-án a Nyelvek Európai Napján kerül sor a Könyvtár Olvasótermében, melynek keretében a szakavatott zsűri értékeli a beérkezett pályaműveket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X