nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ismét lehet szóbeliztetni a gimnáziumokban

A következő tanévtől ismét lehet majd szóbeliztetni a hat- és nyolcosztályos gimnáziumba való felvételi során.

Edupress | 2010. július 16.
|  

Ismét lehet szóbeliztetni a hat- és nyolcosztályos gimnáziumba való felvételi során, ha az adott iskola esetében a túljelentkezés eléri a másfélszerest az elmúlt három év átlaga alapján - mondta el Glovicki Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatási helyettes államtitkára. A szóbeli lehetőségét tavaly szüntette meg a kormány a korai szelekció negatív hatásaira hivatkozva – írja a Népszabadság.

A jelenlegi felvételi rendszerben a diákokat korábbi érdemjegyeik, illetve az egységes írásbeli feladatok teljesítése során elért pontszámok alapján nyerhettek felvételt valamely középiskolába. Glovicki Zoltán szerint azonban a központi felvételi nem képes arra, hogy eléggé széthúzza a mezőnyt, amely mellett az írásbeli eredmények sem adnak releváns képet a tehetségről.

A helyi írásbeli vizsgát azonban továbbra sem tarthatnak az a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok, amely mellett a magyar és a matematika központi felvételin való részvételt valamint a szóbeli vizsgát csak azok az iskolák követelhetik meg a jelentkezőktől, amelyekben az elmúlt három év átlagában legalább másfélszeres volt a túljelentkezés. A Népszabadság információi szerint így az iskolák felét érintheti a változás.

A kormány azt is szabályozta, hogy a szóbeli vizsga súlya csak legfeljebb 25 százalék lehet a diákok összesített értékelésében, a szóbeli témaköreit, valamint az értékelési módot pedig októberig közzé kell tenniük az érintett középiskoláknak. A változásokhoz nincs szükség törvénymódosításra – jelentette ki Glovicki Zoltán, aki hozzátette: a következő tanév rendjéről augusztusban jelenik meg a szükséges miniszteri rendelet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X