nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Irakban újjáéled a könyvek cenzúrázása

Az iraki kulturális minisztérium ismét hatályba léptetett néhány jogszabályt, amelyek megtiltják bizonyos könyvek behozatalát az arab országba.

MTI | 2009. július 28.
|  

Az iraki kulturális minisztérium az utóbbi időben megköveteli a könyvkiadó cégektől, hogy jóváhagyás érdekében terjesszék fel neki a kiadni tervezett művek címeit – mondta a brit hírügynökség tudósítójának Taher al-Humoud miniszterhelyettes. Mint elismerte, az előírás alapját az a törvény képezi, amelyet még Szaddám Huszein elnöksége alatt hozott a parlament.
Szerinte a behozatali tilalom csak olyan kötetekre vonatkozik, amelyek az erőszakos dzsihádot (szent háborút) és a mártíromságot dicsőítik. Ezek jellemzően az Irakkal szomszédos országokból érkeznek.

„Minden könyv behozatala megengedett, kivéve azokét, amelyek vallási indulatokat szítanak. Így nem engedünk be az országba olyan műveket, amelyek kiközösítő fatvát (vallási rendeletet) tartalmaznak vagy a szunnita, vagy a síita felekezet ellen, illetve vérontásra szólítanak fel” – közölte al-Humoud.

A részleges behozatali tilalom felbőszített egyes csoportokat, köztük a sajtószabadság védelmére alakult társaságot, amely e héten nyilatkozatban ítélte el „a visszatérést a totalitárius rezsimhez”.
„A társaság hangsúlyozza, hogy effajta cenzúra bevezetése véget vet a szólás és a gondolat szabadságának, amelyet 2003. április 9-én vívtunk ki” – áll a társaság nyilatkozatában. A szóban forgó napon került az iraki főváros a Szaddám rezsimjét megdöntő amerikai csapatok kezére.

Irak 2005-ben elfogadott alkotmánya kimondja a sajtó és a publikálás szabadságát, amennyiben az „nem sérti a közrendet vagy a közerkölcsöt”.
Humoudnak nincs ínyére ez a paragrafus. Szerinte „ez nem a véleménynyilvánítás szabadsága, hanem a pusztításé”.

Információ
X