nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ingyen lehet kínaiul tanulni

Ingyenes kínai nyelvoktatás indul a napokban a Miskolci Egyetem, az új kurzusra bármely szakra és évfolyamra járó hallgatók jelentkezhetnek, hogy piacképes diplomájuk értékét tovább erősítsék – tájékoztatta a campus hétfőn az MTI-t.

MTI | 2012. február 7.
|  

A közlemény szerint a mandarin nyelv elsajátításával a rohamosan bővülő üzleti és kereskedelmi, a külföldi cégek áttelepüléséből adódó és a kelet-ázsiai ország nyújtotta lehetőségekre készülhetnek fel a hallgatók.

„Ez az első lépés afelé, hogy Miskolcon létrejöhessen egy önálló Konfuciusz Intézet, amely az ELTE Konfuciusz Intézet szakmai támogatásával kezdi meg működését. Az amerikai Modern Nyelvek Szövetségének statisztikái szerint 2009-ben több mint 60 ezer főiskolai és egyetemi diák iratkozott be valamilyen szintű kínai nyelvi kurzusra, miközben 1998-ban számuk még a 30 ezret sem érte el” – olvasható a felsőoktatási intézmény tájékoztatójában.


A mandarint választók aránya az összlakossághoz viszonyítva Japánban és Dél-Koreában a legmagasabb, a kínai nyelv mindkét országban az angolt szorítja egyre inkább háttérbe – tették hozzá. Magyarországon mindössze néhány felsőoktatási intézményben folyik kredites kínai nyelvoktatás, így az egyetemisták számára kivételes lehetőségről van szó. Az intézet ugyanakkor nemcsak a Miskolci Egyetem, hanem a régió számára is új lehetőségeket nyújt – írták.

A kínai nyelvet oktató, Pekingből érkező tanár a kínai kultúrával, szokásokkal is megismerteti majd a hallgatókat. A középfokú tanulmányokat folytató diákok számára egy kiválasztott középiskolában, a Zrínyi Ilona Gimnáziumban lesz kínai nyelvoktatás, kezdetben szakkör, majd második idegen nyelv formájában.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Nước mắm ngon quá! 2012. február 7. 12:55

Aki nem rest újat tanulni, az jelentkezzen, nem fogja megbánni. Persze nem fog egy év alatt középfokig eljutni egy heti 1-2 órás nyelvtanfolyamon, de odáig biztosan eljut, hogy többet tudjon meg a kelet-ázsiai kultúráról, mint amennyi az Uncle Bens édes-savanyú mártásában "van".

A kurzussal inkább ott lehet a bibi, hogy ha az oktató nem beszél magyarul, nehéz lesz közvetítenie a nyelvtant és az egyéb magyarázatokat. Ismerek kínai anyanyelvi tanárt, aki angolul próbálja a komplexebb dolgokat közvetíteni, mivel a kínain kívül csak ezt a nyelvet beszéli folyékonyan és sokszor elpanaszolja, hogy nem tudja a nyelvtant megfelelő mélységben oktatni, mert elvész a középfokú angol szintjén az értékes információ mire eljutna a fejekbe ill. hiányzik az anyanyelvvel való összehasonlítás, az anyanyelvre fordítás lehetősége is emiatt.

Információ
X