nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
IFJ: az amerikai hadsereg előzetesen leellenőrzi az afganisztáni tudósítókat

Az amerikai hadsereg a Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) szerint átvilágítja az Afganisztánban védelme alatt dolgozó tudósítókat, előzetesen felméri, vajon kedvező színben állítják-e be az amerikai erők működését; a Pentagon részben cáfolta az állítást - jelentette a VOA rádió csütörtökön.

MTI | 2009. augusztus 28.
|  

Aidan White, az IFJ főtitkára közölte, kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy az amerikai katonaság valóban segíti-e az újságírók szabad működését Afganisztánban. A 123 országban több mint 600 ezer újságírót képviselő IFJ azt állította, hogy az amerikai hadsereg átvilágítja azokat a tudósítókat, akik Afganisztánban kívánnak dolgozni az amerikai csapatok védelmét élvezve.

A nemzetközi újságíró szervezet szerint a Pentagon egy washingtoni PR-cégen keresztül ellenőrzi, hogy az Afganisztánba utazó újságírók milyen anyagokat készítenek az amerikai erőkről, rokonszenveznek-e velük, pozitív hangúak-e tudósításaik. Az IFJ főtitkára szerint az amerikai hadsereg az őszinte tudósítói munka helyett inkább a propagandában érdekelt. Azt mondta, hogy a demokrácia megteremtése Afganisztánban óriási kihívás, de ezt nem könnyíti meg a média manipulálása, ha az újságírókat arra bátorítják, hogy elfogultak legyenek a külföldi katonaság javára.

Bryan Whitman, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője közölte: korábban ugyan volt egy szerződéses partnerük, amely az újságírók érdekeinek feltérképezésével foglalkozott. A Pentagon azonban soha nem annak fényében engedélyezi vagy utasítja el az újságírók beutazását, hogy milyen tudósítást készítenek az amerikai hadseregről. Mint mondta, a védelmi tárca számára az egyedüli meghatározó szempont a tudósítások pontossága.

Információ
X